И в България стават „чудеса”: 4 деца с ДЦП проходиха в пловдивска болница

Д-р Янакиев

Д-р Янакиев с проходилата Таня

В началото на юли в българо-швейцарската болница „Mедлайн” в Пловдив 4 деца, болни от детска церебрална парализа /ДЦП/, отпразнуваха своя прощъпулник . Децата са направили първите си самостоятелни крачки благодарение на безплатното оперативно лечение на д-р Янаки Янакиев, шеф на ортопедичното отделение на болницата. Те са пример, че и в България се случват медицински „чудеса” и не е необходимо да се дават луди пари за болници и лекари в чужбина.
„След операцията за изправяне на крайника, задължително следва рехабилитация, която продължава през целия живот на болния. Борбата за физическа независимост е основна цел при лечението на децата с детска церебрална парализа. Целта е тези, които не ходят, сами да проходят, тези които ходят лошо – да подобрят своята походка. Много от тях имат проблем и с ръцете, често китката е обърната надолу, палецът е вкаран в дланта. Има оперативни намеси, които решават тези проблеми. Операцията се извършва обикновено за час. Месец-два след рехабилитацията идват първите резултати. Операции могат да се извършат навсякъде”, твърди д-р Янакиев. Разликата е, че той има 25-годишен опит с болни от ДЦП и знае колко, кога и в каква поредица да се направят хирургическите интервенции. „Такива операции се извършват на много места, но ние ги правим с по-голяма упоритост. Умеем да убедим родителя да ни слуша и да ни помага. Да успееш да нахъсаш родителя да се бори заедно с теб е основна част от успешното лечение. Когато всички се борим заедно, има успех.”

Д-р Янакиев е помогнал на десетки деца от всички краища на България, на които е поставена страшната диагноза. „Моята гордост е Михаил Казаков от Козлодуй, който стана световен шампион по плуване при деца болни от ДЦП, сега е студент по история в София”, споделя ортопедът, признат и от колеги, и от пациенти за един от най-добрите в страната.
„Прохождането на малчуганите не е самоцел, а възможност те да могат сами да се обслужват, да станат пълноправни членове на обществото”, каза д-р Енчев, изпълнителен директор на клиниката. Той съобщи пред медиите, че са водени предварителни разговори с Министерството на здравеопазването и Националната здравна каса за този вид операции да се дават средства и тези пациенти да не се записват в листи на чакащите, какъвто проект има заради лимитираните бюджети на болниците. Децата не могат да чакат, защото подходящият момент на операцията е само един и той се преценява от ортопеда при всеки случай индивидуално. Д-р Невен Енчев връчи благодарствена грамота на музиканта Веселин Василев, който направи специално дарение на спортни екипи от немския футболен отбор „Байерн Мюнхен” на всички деца.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД