Деформации на стъпалото

Следоперативна снимка на комлексна операция на първи и четвърти пръст.

Нашите стъпала са много особена част на тялото. Те ни придават стабилност, правят възможно ходенето и винаги са в контакт с мястото,  на което се намираме, независимо от това в какво положение сме. Неслучайно в китайската медицина стъпалото съответства на ухото, в смисъл,  че и то винаги възприема информация от околния свят, искаме или не. На ходилото се проектира цялото тяло под формата на биологично активни точки. Но въпреки цялата им важност, отнасяме ли се добре с нашите стъпала?
Стъпалото е изградено от тридесетина кости, оформящи един от най-чудесните резултати на човешката еволюция. Образуват се два основни свода – надлъжен  (вътрешен) и напречен, който се намира зад “възглавничката” на пръстите. Тези сводове са от фундаментално значение и обуславят функциите, които стъпалото има, играейки ролята на буфер, пружина, разпределител на тегло и защитна част. Костите са свързани помежду си с безброй връзки (лигаменти), а задвижването става от мускулите на подбедрицата и от собствените мускули на стъпалото. Те имат и задачата да поддържат така важните сводове.
Стъпалото е интересно за ортопеда от новороденото дете до стареца. Във всяка възраст се наблюдават заболявания, изискващи адекватно лечение.
Пеленачето няма надлъжен свод, а стъпалото е обърнато леко навътре. Това е напълно физиологично. Едва с прохождането мускулите, поддържащи свода,  се засилват толкова, че той започва да се вижда. Дълго време децата ходят не като нас възрастните, което е обект на много родителски тревоги и води до немалко ненужно предписани стелки. Родителите грешат в избора на първите обувки и това е една от причините 98% от децата да се раждат без фиксирани (най-много функционални) деформации, а от друга страна над 60% от юношите да имат отклонения в стъпалото. Обувките би трябвало да се избират не само по дължина, а и по ширина, за да могат да паснат на чувствителното, растящо стъпало, и да отговарят на ред стандарти. В цивилизациите, чиито деца ходят боси, почти не се наблюдават деформации на стъпалото, нито в детско-юношеска, нито в по-късна възраст. Това би трябвало да ни накара сериозно да се замислим. Съвременният човек е ограничен от ред социо-културни рамки, а и ходенето бос по равна повърхност като асфалт не е особено полезно. Като профилактика и подпомагане на основното лечение горещо се препоръчва още с прохождането децата да се оставят да ходят боси по неравна (гориста, чакълеста, тревна) повърхност. Нищо не пречи и на един възрастен по този начин да упражнява мускулите си.

В средна възраст зачестяват други деформации, които отчасти са също обусловени от модата. Най-честата деформация на стъпалото се нарича Hallux valgus или “палецът, сочещ навън”. Най-често той се наблюдава при жени на средна възраст, пострадали от модни увлечения, носещи ген за относителна слабост на тъканите и още продуциращи естроген, женски полов хормон, който между другото е отговорен и за рехавостта на съединителната тъкан, необходима за детеродния процес. Причините са много, а механизмът на възникване е следният: С течение на времето, под въздействие на неблагоприятните фактори, напречният свод все повече се отпуска и става плосък, а предната част на стъпалото се разширява. Това води до нарушение на мускулното равновесие и палецът бива теглен навън, а навътре се появява т. нар. кокалче, което се трие в обувката и се появява зачервяване и болка. Палецът може да застъпи и даже да се кръстоса с втория, че и с третия пръст. Спадането на напречния свод причинява болезнено омазоляване на необичайно място. Диагностиката е лесна, необходими са само 2 рентгенови снимки, и то,  за да се планира операцията. Тя се прилага, ако носенето на по-удобни обувки и евентуално стелки, не доведе до очаквания резултат. Съществуват над 150 различни методи за операция, но какво точно ще се направи зависи от обективното състояние на пациента и предпочитанията на ортопеда. Резултатите са отлични – наблюдават се само  около 1% усложнения под формата на инфекции, рецидив или свръхкорекция. Пациентът носи специална обувка за 6 седмици и по  правило една седмица след операцията е трудоспособен.
Във връзка с разширяването и спадането на напречния свод се появява и т.нар. пръст чукче, най-често втория и третия. Тази деформация причинява триене в горната част на обувката и нерядко се лекува оперативно, като най-често пръстът се скъсявя,  без това да води до каквито и да било проблеми, даже и козметични, за пациента.

Със спадането на надлъжния свод се свързва плоскостъпието. То трябва да се разграничи от физиологичното “плоскостъпие” в ранна детска възраст (виж по-горе). Най-често причината е изтъняване и скъсване на главния поддържащ свода мускул, но нерядко се наблюдават и други причини, например  допълнителни костици в стъпалото, които изменят силата и вектора на теглене и водят до деформация. Затова,  при съмнение за плоскостъпие,  трябва да се направят всички необходими изследвания, включително и ядрено магнитен резонанс. Лечението зависи от стадия на заболяването и потребностите на пациента. При отказ от необходима операция се правят ортопедични обувки по мярка, които, макар и отчасти,  компенсират деформацията. В последните 2 стадия на заболяването се препоръчва операция, която се състои в укрепване на мускула чрез привличане на друг мускул за тази дейност, стига се и до артродеза – оперативно “втвърдяване”  на стави с цел премахване на подвижността в тях. От това обаче кракът не страда много, защото има невероятни компенсаторни възможности, а и след това,  така или иначе,  се прави ортопедична обувка по крака на пациента, поемаща функциите на горепосочените стави.
Деформациите на стъпалото се проявяват още с раждането и съпровождат съвременния човек до смъртта му. Голяма част от тези деформации са обусловени от социални процеси – децата не ходят боси, жените носят тесни обувки с високи токчета, много хора не знаят как правилно да избират обувките си, Нека да се замислим върху това колко много бихме спестили на бъдещите възрастни – нашите деца, с правилния избор на обувки. От друга страна, ортопедията е наясно с тези деформации и има потенциал да ги лекува със стелки, специални обувки и оперативни интервенции.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено и   ще се преследва безкомпромисно по законния ред.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД