Правилно ли избираме обувките си

Най-старите известни обувки датират от около 8000 до 7000 г. пр. Хр. и са открити в Орегон, САЩ през 1938, пише в Уикипедия. Тъй като материалите,  от които са изработвани обувките,  са твърде нетрайни,  за археолозите е изключително трудно да определят кога всъщност е започнала употребата им. Все пак има достатъчно артефакти, които показват в какви периоди и по кои места  какви обувки са се носили. Дрехите, както и обувките, 

Тест за измерване на оптималната височина на токчето.

дават ценна информация и за климатичните промени, и за еволюцията на костите.

Биоантропологът Ерик Тринкас счита, че използването на обувки започва в периода около 40 000 и 26 000 год. пр. н. е. и за доказателство привежда изследвания,  показващи, че дебелината на костите  на пръстите на краката (без палеца) намалява през този период в сравнение с предишните епохи, което според него е обусловено от разликата в ходенето с боси и обути крака.

Отначало  обувките са имали предимно защитна функция и са предпазвали ходилата от замръзване и нараняване. С течение на времето обувката става все по-усъвършенствана, прибавяйки все повече функции и отговаряща на все повече изисквания. Но знаем  ли ние как  да подбираме правилно нашите обувки, с които  сме обути до 16 часа на ден? Тук ще ви представим правилния избор на обувки от гледна точка на ортопеда.

Обувки се пробват следобед или привечер, когато кракът е леко отекъл и заема повече място, с чорапи, съответстващи на предназначението на обувката. Задната част, която обхваща петата, трябва да е добре оформена, за да придава стабилност на петата, а оттам и на цялото ходило. Вътрешната част трябва да е повдигната и усилена, за да подпомага поддръжката на надлъжния свод. Предната част трябва да има минимално количество външни шевове, защото иначе няма да може да се разтяга и да се напасва на крака. Носът на обувката трябва да е леко повдигнат нагоре, за да подпомага ходенето. Подметката е желателно да е твърда и оформена като част от цилиндър на нивото на възглавничките, за да се осигури оптимално оттласкване. Тя трябва и да не е хлъзгава, за да се намали риска от падане. Външният материал обикновено е кожа, но може да бъде и изкуствен – „дишащ“ и водоотблъскващ  . Вътрешният материал трябва да е зашит така, че издадените части на ходилото („кокалчета“) да не се опират до шевовете, за да не се създава триене. Затварянето трябва да се осъществява от поне триредова връзка или репей, като трябва да се има предвид,  че репеят позволява по-бързо и прецизно затваряне, но се износва с времето. Стелката трябва да може да се изважда, за да се постави при нужда ортопедична такава. Съществуват системи, които позволяват избор не само по дължина, но и по ширина, защото двата размера не винаги са в хармония. Пример за това е WMS – системата, позволяваща особено точен избор по дължина и ширина. Изборът на обувки зависи и от целта им, и от индивидуалните особености на мускулатурата. За определяне на индивидуалната оптимална височина на токчетата съществува прост тест: сядаме срещу стена като тазобедрената става е под прав ъгъл, т. е гърбът да е опрян до кръста в облегалката. Разгъваме максимално крака в коляното и теглим ходилото максимално нагоре, към туловището. Възглавничката на ходилото се опира до стената. Разстоянието между петата и стената дава информация за това колко са скъсени функционално мускулите и показва  приблизително  подходящата височина на токчето (виж снимката). Нефункционално високите токчета се считат за излишни и вредни, защото пръстите на ходилото се притискат в предната част, която по модни съображения е допълнително заострена и така се създават отлични предпоставки за възникване на деформации. Токът трябва да е широк колкото самата пета. При избор на обувки за туризъм, когато се ходи по неравна повърхност, желателно е обувката да стига над глезена, за да предотвратява навехване при неправилно стъпване и  да бъде съответно подсилена отвън. Отделна тема е изборът  на обувки за джогинг –прави се  специално кинематографично заснемане с камера в процеса на бягане по лента, за да се анализира по какъв начин спортистът стъпва и се оттласква.

Големината на обувките трябва да е такава, че при максимално изнесена назад пета,  между върха на пръстите и вътрешната повърхност да има още около един сантиметър  разстояние. Това е нужно, защото кракът има сводове, както знаем, и чрез тях се променя дължината на ходилото при ходене като пружина. За пръстите трябва да има достатъчно място, така че да не опират отпред. Ако това се случва продължително време, рискът от възникване на дегенеративни изменения в малките стави се увеличава.

Ако се купуват обувки с цел те да се пренаправят от ортопедичен майстор, се следва конкретното предписание на лекаря и препоръките на майстора, който може да ви уведоми в коя обувка е възможно да се изработят предписаните изменения. Безсмислено е да се купува обувка с тънка подметка например, ако лекарят е предписал ролка (цилиндър) за улесняване на оттласкването, защото тя няма как да се вгради технически, или меки обувки тип „балерина“ при проблеми с долната скочна става ( разположена във вътрешността на глезена между костта на петата и долните краища на костите на подбедрицата) , защото няма как да се създаде изкуствена стабилност.

Съществуват и т.нар. комфортни обувки, които отговарят на тези изисквания, с подсилен комфорт и изразена функционалност са, но  за сметка на естетиката. Тези обувки се преработват особено лесно при нужда. Възможностите за преработка на обувките са много и се постигат различни ефекти, в зависимост от заболяването на пациента. Има възможност и да се изработят обувки по мярка – това става при тежки деформации и загуба на функция, ако проблемът не може да се реши с пренаправена конфекционна обувка.

Обувките  отдавна  са не само средство за обличане, но и моден елемент. Неподходящо подбраната обувка може с течение на времето да доведе до възникване на сериозни деформации и болести на ходилото, които се проявяват след години носене и пациентката трудно прави причинно-следствената връзка. Залетият с китайско и турско производство наш пазар,  много рядко предлага качествен избор. Всичко това дава отражение и на здравето на нашите ходила, а оттам и на целия опорно-двигателен апарат. Но все пак да не забравяме – това е само гледната точка на ортопеда, не на мъжа. На всеки мъж е приятно да види жена на тънки високи токчета.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено и   ще се преследва безкомпромисно по законния ред.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД