Здравеопазването в Австрия – изградено на социален принцип

Националният флаг и герба на Австрия.

Като социална държава Австрия разполага със съвременно здравеопазване, което се базира на два принципа – на солидарността и субсидарността. Иначе казано, перифразирайки известен философ, от всекиго според способностите, всекиму според потребностите. В Австрия има задължително здравно осигуряване, за което се плащат значителни суми. Съществуват двадесетина здравни каси, към които жителите са разпределени на принцип местожителство, длъжност или конкретно работно място. Всяка една от провинциите има своя регионална каса, има и такава за държавните служители, за селските работници и по-малки, собственост например  на големи металургични заводи. Вноските към тях се определят със закон, като сравнително в най-изгодно положение са държавните служители. В последно време се водят дискусии пациентът сам да може да си избира касата. Базовото, задължително осигуряване,  се определя като трета класа. Има възможност за сключване на допълнителни здравни осигуровки при частни фондове, които се определят като втора и първа класа. Допълнителните класи осигуряват по-високи хонорари на лечебните заведения, а в много случаи  и на лекуващите лекари , дават на пациента право на избор на лекуващ екип, по-комфортна обстановка (максимум  2 легла в стая  за втора класа и единична стая за първа) и по-добри битови условия. Тръби се, че разлика в медицинското обслужване няма, но на практика се усеща едно по-внимателно, по-различно отношение към “класовите” пациенти, които от своя страна имат и по-високи изисквания към медиците.

Здравната каса поема на практика всички разходи за извън- и болнично лечение, включително и много от денталните процедури и някои разходи за профилактика. Разходите за рехабилитация се поемат от пенсионното осигуряване. Някои каси поемат психотерапия в определени случаи. Физиотерапията се поема също до голяма част, както и необходимия медицински транспорт. Пациентът плаща от свои средства само 5 евро на предписано лекарство,  дори то да струва хиляди. Заплащат се и няколко евро на ден болнично лечение, за коронки, акупунктура, естетични операции и др. Пациентът има свой личен лекар, прегледът там е безплатен,  независимо от честотата на посещенията. Личният лекар е основна фигура в здравеопазването на Австрия, той е централен координатор на усилията на всички специалисти и съхранява цялата документация. При нужда той издава направления, които не са ограничени по брой. Прегледът при специалист или в болница също е безплатен за пациента, като личният лекар бива уведомяван за резултата.

Разплащането става по утвърден списък, взимайки предвид дали става въпрос за общ лекар или специалист, за пръв или пореден преглед и т.н. В Австрия съществуват диагностично свързани групи, за които напоследък се говори и в България – към всяка диагноза е прикрепен списък от манипулации, операции и изследвания, които се поемат от здравната каса, тъй като се считат за необходими и за утвърден стандарт. При главна диагноза гастрит например,  гастроскопията се заплаща, при диагноза пневномия  –  не. От значение е и възрастта на пациента, над 69г. има завишени ставки. За да се документира и съответно разплати всичко,  е необходимо кодиране на заболяванията и процедурите към тях, което съставлява значителна част от работата на лекаря и го натоварва излишно. В последно време се появиха големи интегрирани софтуерни продукти за управление на цели болнични заведения. Изобщо административните задачи отнемат до 2 часа на ден от работата на лекаря, но на документацията се държи много, тъй като тя е в основата на доказателственото търсене в хода на евентуален съдебен процес.

Всеки жител разполага със здравноосигурителен номер (това е и неговият идентификационен номер пред всички учереждения в страната) и чип-карта с множество функции, всяка от които е достъпна за определена институция. От административни данни до пълна история на посещенията в различни болници, всичко е запазено на този чип. В хода на разширяване на системата за електронно управление тази карта служи и за електронен подпис.

Здравната система в Австрия също страда от финансов дефицит и от доста “болести”, които са обект на кръстосване на интереси между касите, лекарския съюз и политическите фракции в него, държавата и пациентските организации. Въпреки това,  здравеопазването се намира на едно от най-високите нива в света и е построено на социално важни принципи.

Общо 8 коментара към статиятаДобавете коментар
 1. Незнам за пациентите, обаче за лекарите в Австрия е пълен кошмар. Първите25 години от кариерата им е пълен гърч и едва като ударят петдесетака могат да станат лични лекари. Едва тогава им се подобрява и заплата.

 2. Айде стига. Те за това всички българи дето живеят в Австрия като се върнат тук хукват по лекари и зъболекари. ;-) ))

 3. Лекарите в Австрия са високоплатени и имат прекрасни условия за развитие. Зависи си от човека, не поставяйте всички на едно място. А пациентите хукват по зъболекари тук не защото нашите са по-добри, а защото тук една коронка (която не се плаща в Австрия) е в пъти по-евтина. Не се заблуждавайте.

 4. Лично познавам лекарка, австрийка и знам за какво говоря!
  Специално във Виена условията за развитие са точно описни по-горе. За провинцията нещата стоят по друг начн. Така или иначе трябва фанатизирано да желаеш да бъдеш лекар.

 5. Щом единичният случай е основание за обобщаване, добре.

 6. Не става въпрос за единичен случай, а за принцип на системата. Може и да е правилно така. Просто на мен не ми харесва.
  Само си споделям мнението и нямам намерение да споря с никого. Особено с такъв фен на Австрия като тебе!

 7. Аз също не споря, а казвам нещата както съм ги видял като дългогодишен участник в системата. А и не си спомням да сме си говорели на „ти“…

 8. Entschuldigen Sie!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД