Остеопорозата – невидима заплаха

Изтъняване на костната структура и приплесване на прешленните тела в поясния отдел на гръбначния стълб вследствие остеопороза, 78 годишна пациентка.

Остеопорозата (ОП) представлява загуба на костна маса и последващо изтъняване на костта на местно или общо ниво и води след себе си повишен риск от фрактури. Годишно в Германия се харчат директно или индиректно до 3 милиарда евро за лечение на ОП и последиците й. Световната здравна организация е поставила това заболяване в списъка на десетте най-важни заболявания, отчитайки високото му социално-медицинско значение. Поради естеството на заболяването са засегнати главно жени в менопаузата.

Факторите, които допринасят за възникването на ОП са много и са свързани както с наследствено – конституционни, така и с хормонални и диетични фактори, а и с вредни навици. Възлова точка е намалената концентрация на естрогени в кръвта, което, както споменахме, се случва в менопаузата, но естрогенът до менопаузата е  по-нисък при нераждали жени или подложени на оперативно отстраняване на яйчниците. От значение е и телосложението – слабите жени боледуват по-често. Липсата на достатъчно физическа активност и липсата на загар по тялото, прекомерната консумация на цигари, кафе и алкохол,  както и бедната на калций храна,  спомагат за възникване на ОП. Неслучайно в специализирания кабинет по ОП във Виенската университетска клиника близо половината пациентки са от исляма, закриващи тялото и даже лицето си от погледите на други мъже, но и от слънцето.

Понякога за възникване на ОП играят роля и други заболявания и състояния като смущения в резорбцията, бъбречна недостатъчност, злокачествени новообразования, състояние след операция на щитовидната жлеза или лекарства, назначавани по друг повод, например кортизон.

Клинично ОП се проявява с т.нар. eлхово дърво – погледната от към гърба, кожата на пациентката прилича с гънките си на него. Друг признак, който може да се установи без  рентгеново изследване, е силното намаляване на мускулна маса и отслабване на силата. Пациентите изпитват болка главно в гърба, кръста и таза. При съмнение за ОП се назначава рентген, който може да покаже изменения,  особено в гръдния отдел на гръбначния стълб. Извивката там се подчертава като гърбица. Прешлените, поради намалената механична стабилност могат да се сплескат и да придобият форма на клин или на рибен прешлен. Основният метод за диагноза на ОП се нарича DEXA и представлява анализ на костната плътност. Нормалната стойност е до минус 1, а под минус 2,5 вече се говори за ОП. При нужда може да се назначи и лабораторно изследване на кръвта, най-вече при съмнение за основно заболяване, чиято причина се явява ОП. В редки случаи се прилага костна биопсия – взимане на костен материал за микроскопско изследване.

Лечението на ОП е комплексно. След консултация с гинеколог може да се предпишат естрогени за попълване на ниските нива, ако жената все още не е в менопауза. Стандартното лечение се провежда с т.нар. бифосфонати, лекарства, които укрепват костта и снижават риска от някои (не всички) фрактури. Има препарати, които се прилагат веднъж на половин година или по-рядко, но те нямат други предимства пред стандартните. Бифосфонатите имат много странични действия и трябва да се прилагат внимателно.

Като съставна част на костта флуоридите играят важна роля в обмяната на веществата и в някои случаи може да се прибегне до тях. Такива препарати се прилагат когато сътрудничеството с пациента не е на необходимото ниво.

Хормонът, вкарващ калций в клетките, се нарича калцитонин и може да се прилага инжекционно или с инхалатор. Лечението е много скъпо и има доста странични действия, но и ефектът е силен.

Като заболяване, свързано с болки, важно значение при лечението имат и болкоуспокояващите лекарства – периферно действащи, а при нужда и морфиноподобни. Лечебна физкултура се прилага за засилване на мускулите и отстраняване на мускулните втвърдявания (миогелозите), а процедури като масажи, електролечение и магнитно поле засилват ефекта. Прилагат се и укрепващи ортопедични изделия (колани, бандажи), които намаляват риска от падане и счупване на кост.

При настъпили фрактури на прешлени се поставят корсети, стабилизиращи увредените структури. Понякога е необходимо прешленът да се запълни с костен цимент, като преди това се разшири с балон – това е сравнително бърза процедура, след която пациентката се възстановява бързо и обикновено не се получават усложнения. Счупването на шийката на бедрената кост, друга типична фрактура при остеопороза, се лекува винаги оперативно, като може да се постави дебел винт, платка или нова става.  в зависимост от вида на счупване и състоянието на пациента.

Какви мерки трябва да взимаме,  за да не допуснем ОП или поне да намалим вероятността за появяването й? Много важно е да поддържаме достатъчна физическа активност, укрепваща мускулите и обмяната на калция. Особено подходящи спортове са плуването, леката обща физическа работа или просто разходките на чист въздух. Лишаването от алкохол, цигари и много кафе е абсолютно необходимо. Трябва да се консумира достатъчно калций и витамин Д.

ОП има сериозно социалномедицинско значение, тя води до инвалидизация. Застрашени са предимно жени с нисък естроген, естествено състояние след менопаузата. Заболяването се диагностицира лесно, лечението е до живот и е свързано както със скъпи лекарства, така и с натоварващи операции, ако се получат фрактури. Профилактиката трябва да започне още на 35-40- годишна възраст.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено и   ще се преследва безкомпромисно по законния ред.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД