Плодове и зеленчуци? Да, обаче с кората

Плодовете са по-полезни с кората.

 

Според  бившия президент на Форума за здравословно хранене  към  Кралското медицинско общество във Великобритания д-р М.  Гленвил, всички ние допускаме голяма грешка като изхвърляме обелките от плодовете и зеленчуците. Според него хранителната полза от едната част на продукта се засилва от другата негова част, тоест действа тъй наречената биосинергия.

Как обаче да изядеш кората на банана или на ананаса например? Доктор Гленвил  обяснява и това:

Кожата на кивито е богата на антиоксиданти и има противораково, противовъзпалително и антиалергично действие. В кожата тези вещества са три пъти повече, отколкото в месестата част.

Можете да ги използвате като пуснете добре измитите плодове в сокоизстисквачка, без да ги белите. Кората на ананаса, както и твърдата вътрешна част ,  освен на влакна и витамин С , е богата на бромелаин, ензим, който защитава стомаха и подпомага храносмилането. Не е лесно да се обели ананас , но ако част от кората  и твърдата част в средата се смелят  в блендер, могат да се добавят  към сърцевината на ананаса.

Изследователи от Тайван са забелязали, че екстрактът от бананова кора е добър антидепресант, защото съдържа много серотонин.Банановата кора е полезна и за зрението заради антиоксиданта лутеин.Можете да сварите банановите кори за около 10 минути и да изпиете отварата или пък да я добавите в сокоизстисквачката към банановото пюре.

Известно е, че в люспите на чесъна се съдържат много и различни антиоксиданти, които забавят стареенето. Залейте половин или цяла глава чесън със зехтин, след това я поставете в  тавата, когато готвите  нещо във фурната. Можете да добавяте чесъна с кората и при варените  зеленчуци или да го смелите целия в блендер.

Между другото много от рецептите за туршии или за приготвяне на някои ястия съдържат чесън с люспите. Корите на цитрусовите плодове пък  са изключително богати на суперфлавоноиди, които понижават „лошия“ холестерол. В кората те са 20 пъти повече, отколкото в сърцевината.Тях можете да изсушите и пресни или настъргани да добавите към сладкиши или салати, а може и просто да пуснете плодовете в сокоизстисквачката заедно с корите.Сокът ще е по-тръпчив, но по- полезен. Преди много години се разпространяваше една рецепта за домашна лимонада , приготвена именно от ситно нарязани с кората  лимони.

Отдавна знаем, че картофите са по-полезни , ако се приготвят с кората. Обелки от картоф с размер на юмрук  осигуряват необходимата дневна доза разтворими влакна, калций, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Рецептите за приготвянето им с кората са много и добре известни.

Все пак не забравяйте, че за да издържат по-дълго, всички тези плодове и зеленчуци се обработват с химикали, затова ги мийте внимателно с четка!

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Е тия с чесъна са ми любими!!!
    Я ми кажете оня дедо на село дето само чесън гняви и набива леб нито е по-здрав, нито по-млад. В лицата всички приличат на мачкан лак,а като ги питаш за годините излиза че ти е наборче. Иначе може цял бивол да се задуши от смрадта на чън! Гнус ….

  2. Дано само блендерът да не е тайвански :-)
    А от къде да ги вземем тези плодове? Нали всички ги обработват с химикали, за да издържат повече и горещо ни се препоръчва да ги мием много добра, а по възможност дори да не им използваме кората?!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД