За първи път в България: Дете с рядка болест получи нови зъби

Д-р Георджева в процес на работа

Д-р Георджева в процес на работа

„Не съм виждал по-добра работа от тази на екипа на „Медикус Алфа”. Отличната оценка постави английският професор John Harper в Portland Hospital в Лондон, който работи с деца, страдащи от редки болести. Атестатът е за стоматологичното лечение на 9-годишната М.Д. от Пловдив, извършено от д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в пловдивската клиника и доц. д-р Емилия Илиева, д.м., детски стоматолог и дългогодишен преподавател по детска дентална медицина, в екип с анестезиолога д-р Вили Гарабедян.

М.Д. преди лечението

М.Д. преди лечението

М.Д. след лечението

М.Д. след лечението

М.Д. е болна от ектодермална дисплазия, рядко генетично заболяване, което уврежда ноктите, косата, кожата, потните жлези, няма зародиши на постоянни зъби. Млечните зъби на детето са редки, ситни, някои от тях липсват, други са силно заострени и криви, непълноценни като форма. Заради тях момиченцето отказвало да ходи на училище, било силно психически травмирано, не се усмихвало. В България никой не знае какво лечение да приложи при такива деца, които реално остават без зъби за цял живот. М.Д. е единствената в страната, при която заболяването е в такава форма. Родителите на момиченцето обиколили всички държавни университетски болници с надеждата да получат адекватно решение на проблема, но никой специалист не посмял да се ангажира. Когато я доведоха преди година в клиниката, 8-годишната тогава М. не можеше добре да се храни и говори, липсваше дъвкателна и фонетична функция, устните бяха хлътнали както при беззъбите възрастни хора, описва състоянието й д-р Георджева. Понеже челюстта расте с растежа на детето, зъбките стават все по-разредени и фонетичният дефект се засилва още повече с времето. В България няма опит при лечение на такива болести, няма публикувани случаи, но екипът на „Медикус Алфа” поема професионалния и морален риск да помогне на момиченцето. Решението е взето след задълбочен анализ и обсъждане, в колаборация с всички специалисти –ортодонти, хирурзи и ортопеди.
Единият вариант беше да се извадят предните зъби и да се сложи протеза, но това е нежелателно при ненавършили 18 години, защото лицево-челюстният скелет се развива, обяснява д-р Георджева. С д-р Илиева решихме, че най-добрият начин е изработване на отделни коронки от фотополимер в зъботехническа лаборатория, след снемане на параметрите с лицева дъга и възстановяване височината на захапката. Така се запазват млечните зъбки и челюстта расте. А и през коронката , ако се налага, може да се провежда лечение, след което тя се възстановява със същия материал. Момичето беше приспано с обща анестезия , за да се вземат отпечатъците. След това по същия начин бяха фиксирани 19 коронки в устата, обяснява д-р Георджева. Благодаря, казано с широка усмивка и придруженo с искрена прегръдка от излекуваното дете са най-големият подарък за известната специалистка. Екипът не е взел и стотинка за приложеното лечение, родителите са платили само стойността на материалите и зъботехническата работа. За мен това дете ще е цял живот ангажимент, признава д-р Георджева.
Когато М. стане на 18 години, ще се мисли за постоянно протезиране, импланти. Досега случаят не е получил обществена популярност, с цел да се проследи какъв ще е резултатът. След като М. получава нови зъби, вече говори и се храни добре, достига нормалните килограми за възрастта си. Но най-важното – има самочувствие и прекрасна усмивка, разкриваща правилно подредени бели зъбки.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. БРАВО !!!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД