По–добре херинга, отколкото таблетки

Атлантическа херинга.

Херингата е риба от семейство  Селдови, откъдето идва  руското и название  сельодка.

Невероятно, но за пореден път учените възхвалят качествата на една от най-консумираните  риби – херингата. Оказва се, че в зимния сезон , когато времето е най-студено, точно тази риба ни помага да останем здрави и бодри.

Холандските  учени са уверени, че херингата съдържа компоненти, които многократно подобряват снабдяването  на човешкия организъм с енергия. Това се отнася за всички видове от това семейство, но условието е рибата да се консумира без термична обработка. Солената, маринована или студено пушената риба е уникален източник на здраве.

Първо в холандския град Утрехт изследват тези свойства на херингата, която е традиционна храна за холандците. Оказва се, че в семействата , придържащи се към традиционната холандска кухня, значително по-рядко се наблюдават случаи на синдрома на хроничната умора, а децата са напълно здрави. При анализ на хранителните навици се оказва, че в менюто им  почти всеки ден присъства херингата. В най-обикновените селски семейства  херингата,(селда), се консумира по следния начин: Рибата се почиства от вътрешностите, поставя се морска сол отвътре и отвън и в продължение на 3 – 4 часа се притиска с някаква тежест. И това е.Консумира се като сандвич- късчета  риба се поставят в пресен бял хляб, поръсват се с нарязан лук, кисели краставички, варена ряпа или твърдо сварено яйце и … се поливат обилно с бира или лимонада.

Такъв сандвич осигурява една трета от необходимите за  денонощието калории и  пълната доза полиненаситена мастна киселина Омега -3, която е отговорна за извеждането от организма на свободните радикали. Тя е изключително важна  за профилактиката  на атеросклерозата, както и за нормалното производство на полови хормони. Освен това белтъчините  на прясната херинга се усвояват от нашия организъм почти 88% ( за сравнение – белтъчините от говеждото се усвояват не повече от 43 %) . Така се изяснява, че редовната консумация на прясна, слабо солена херинга  подобрява състоянието на черния дроб, задстомашната жлеза и жлъчката. Единствените противопоказания за ежедневната употреба на така приготвената херинга се явяват  хипертонията и хроничните бъбречни заболявания, заради опасността от приемане на повече сол.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД