Чести заболявания и травми на предмишницата и ръката

Хроничен епикондилит (тенис-лакът) при 45-годишен пациент, поставен бандаж.

Ръката на човека е уникален продукт на еволюцията. Докато лапата на един примат е в състояние да хваща предмети в цяла длан, човешкият палец единствен е способен на т.нар. опозиция – противопоставяне на палеца на останалите пръсти. Това е възможно след промени в костната, мускулната и нервната анатомия. Ръката на човека е чудесен инструмент, пригоден за невероятно разнообразие от дейности, включително невероятни фини движения като при музикантите. Заболяванията и травмите на ръката имат голямо значение заради многобройните функции,  които тя изпълнява в личния и професионален живот.

Едно много често заболяване е т.н. тенис-лакът или епикондилит. Това представлява възпаление на залавното място на мускула, теглещ  дланта нагоре. Тъй като това движение се наблюдава при играчите на тенис, заболяването се нарича така на народен език. Проявяват се с болки в лакътя откъм лъчевата кост, слабост на мускулатурата, изпускане на вещи от ръката. Причината за появяването му е неправилно или прекомерно натоварване на този мускул. Точно при професионалистите – спортисти обаче, които знаят как се изпълняват правилно движенията при тенис, заболяването е рядко. Лечението е понякога трудно, особено ако болката и загубата на функция са станали хронични. Назначават се разнообразни процедури с ултразвук, електрически ток и масаж, които подобряват кръвоснабдяването и ускоряват оздравителния процес. Мануалната медицина  може да облекчи състоянието със система от манипулации. В лечението се включват и инфилтрации – местни инжекции с различни лекарства, както и бандажи, които  поемат натоварването на залавното място на мускула. В редки случаи е необходима операция, резултатите от която са добри. Профилактиката се състои в правилната ергономия, т.е. правилно изпълнение на упражненията и избягване на претоварване.Компютърни специалисти, секретарки и студенти например,  страдат от друго често заболяване – тендовагинит на предмишницата. Това представлява възпаление на обвивката на сухожилията, движещи пръстите и дланта. Причината за възникване е претоварването. Болните се оплакват от болки по хода на сухожилията, които свиват пръстите. При обективното изследване може да се установи един интересен феномен –  опипването на заболялото място наподобява усещането от мачкането на снежна топка. Функцията на пръстите е нарушена, появява се подуване. Лечението се състои главно в покой и нестероидални противовъзпалителни средства от типа на Диклофенак. За ускоряване на процеса се прилагат еластични бинтове, подобряващи циркулацията на кръв. Последствия не се очакват. Профилактиката може да се изведе от механизма на възникване – липса на претоварване, спазване на ергономията на работното място.

Най-честото счупване на кост (фрактура) е счупването на лъчевата кост няколко сантиметра над китката. Обикновено се получава при падане върху разтегната нагоре длан при скейтборд или зимни спортове, но е много често и битова травма. Особено застрашени са лицата с остеопороза. Друга рискова група наред с упражняващите спорт са естествено и децата. След падането се появява силна болка и типична в повечето случаи деформация като байонет. Диагнозата се поставя след рентгеново изследване, при което се взима и решение как точно да бъде лекувано счупването, защото някои фрактури изискват оперативно лечение. В повечето случаи обаче, се провежда наместване (репозиция) под местна упойка и се поставя гипсова превръзка за 6 седмици. Задължително е провеждането на редовни рентгенови контроли (2-3 в първата седмица), за да се реагира навреме при евентуално вторично разместване. След сваляне на гипса се провежда краткотрайна рехабилитация за възстановяване обема на движенията и на функцията. Понякога след такава фрактура се получава болестта на Зудек – един вид местна остеопороза на ръката. Това е много неприятно усложнение, протичащо в няколко стадия и изискващо продължително лечение. Така една сравнително малка травма може да доведе до сериозни усложнения.

Понякога ни се е случвало да се ръкуваме с човек, който като че ли не поема ръката ни плътно, а  допира само върха на пръстите си и възглавничката на палеца в нашата. Това е болестта на Дюпюитрен и представлява скъсяване и задебеляване на подкожната съединителнотъканна разтеглица, разположена под кожата на дланта и пръстите. Това НЕ Е заболяване на сухожилията, както много лаици погрешно считат. Заболяването се проявява със свиване на един или повече пръсти към дланта, като разтеглянето става невъзможно. Най-често се засяга безименният пръст. Причините още се обсъждат, но най-вероятно има наследствено предразположение, известна фамилност. Предполагат се също стари травми, нарушение на обмяната на веществата и др. Лечението е оперативно -  с внимателни  Z – образни разрези се достига до скъсената структура и се прерязва. След това са необходими упражнения, за да не се получат сраствания. Много се спори кога точно да бъде направена операцията. Най-разпространеното мнение е, че това трябва да стане тогава, когато пациентът не може да сложи дланта си плоско на масата.

Честа локализация на ревматично заболяване са малките стави на китката и пръстите. Причинaтa за ревматизма е възпаление със засягане на имунната система вследствие на което се появява агресия към собствените тъкани. Ревматичното възпаление на ставите на пръстите е едно от най-честите възпалителни ставни заболявания. Първите признаци са подуване, затопляне и болезненост. Диагнозата се поставя въз основа на рентгеновото и лабораторно изследване, като понякога е необходимо да се направят допълнителни изследвания като сцинтиграфия например. Лечението е до живот, предписват се добре познатите медикаменти срещу възпалението и болката, както и такива, които подтискат процеса на ниво имунна система, а при нужда и кортозон, който има много странични действия. Правят се и разнообразни операции с цел възстановяване на функцията – втвърдяване на стави, изкуствени стави и т.н. Последиците са тежки – с течение на годините пръстите се деформират все повече и могат да придобият причудлива форма, функцията се загубва прогресивно, затова е нужна ерготерапия, шини, специални прибори за хранене и много други.

Тук представихме една малка част от всички заболявания и травми на предмишницата и ръката. В действителност тази анатомична област е “любимо място” на множество заболявания, изискващи по-дълбока специализация в ортопедията и особено майсторство при провеждане на операции поради фините структури и сложното устройство и функция на ръката. Докато към заболяванията на крака, които са не по-малко неприятни, пациентите се отнасят даже небрежно, носейки например високи токчета и тесни обувки , към заболяванията на ръката, бидейки тя основен инструмент в личния ни и професионален живот, пациентите развиват особена чувствителност.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено  и  ще се преследва  безкомпромисно по законния ред.

 

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД