Лещата – връстница на човешката цивилизация

Лещата е генетично съвместима с човешкия организъм.

Добре познатата и често пренебрегвана у нас като прекалено обикновена храна,  лещата , заедно с граха  и някои зърнени култури,  всъщност е една от малкото храни, към които човешкият организъм е генетично адаптиран. В растителния свят няма  друго растение , което да може да се сравнява с нея по хранителни и лечебни качества. А ако говорим за национални ястия, то за нас това е лещата, а не фасулът, тъй като той е донесен в Европа  много по-късно.

Лещата се използва като храна от незапомнени времена. Тя е присъствала в менюто на египетските фараони и вавилонските велможи, а за обикновените хора е била спасение от глада, заместител на хляба и на месото. Лещата се цени и до днес в много страни по света. Германците например непременно приготвят леща в навечерието на Коледа, в Китай и Индия блюдата от леща, наравно с тези  от ориз, са основа на националната кухня. Лещата е на голяма почит и в Южна Америка и Австралия, тя влиза в състава на почти всички традиционни рецепти на южноамериканските народи.

Има различни видове леща: оранжева, зелена, кафява, черна. На Изток повече се цени оранжевата леща, заради нейния по-сладникав  вкус. В Иран приготвят от нея сладък пилаф със стафиди, мед и фурми. Кафявата и зелената леща имат вкус на ядки и не се разваряват лесно, затова са подходящи и за гарнитура и салати. Лещата добре се съчетава и с месо, а от нея се приготвят и различни десерти.

В една порция леща  се съдържат 90% от необходимата за деня фолиева киселина, тъй че тя е особено подходяща за хранене на бременните жени. Недостигът на фолиева киселина в организма се счита за една от причините за възникване на рак. Изофлавоните , съдържащи се в лещата пък имат способността да потискат развитието на рака на гърдата.  В нея има по-малко мазнини и въглехидрати, отколкото в граха и ядките, затова пък е богата на много желязо, калий, фосфор, цинк, , калций , както и на витамини от В групата. Като повечето бобови култури и лещата не поема нитрати, токсични елементи и радиация.

Блюдата от леща са полезни за сърцето и кръвотворящите органи, помагат за понижаването на кръвната захар , а пюре от леща се препоръчва при проблеми на храносмилателната система като колити и язви .

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД