Митове за магнитните бури

Влиянието на магнитните бури върху здравето на човека е отдавна известен факт. Около 15% от населението на Земята е свръхчувствително към слънчевите изригвания и магнитните бури, породени от тях. Към рисковата група принадлежат хората с повишено и с по-ниско от нормалното кръвно налягане, както и тези , страдащи от исхемична болест на сърцето или други заболявания на сърдечно-съдовата система. Най-много инфаркти и хипертонични кризи се случват именно по време на слънчева буря, тъй като тогава колебанията на магнитното поле на Земята променят капилярния кръвоток  кръвните клетки се слепват, в резултат на което тъканите започват да изпитват кислороден глад. Магнитните бури влияят и на надбъбречните жлези, които започват да произвеждат големи количества адреналин и в резултат човек става раздразнителен и усеща умора.Всеки сравнително лесно сам може да определи доколко е чувствителен  към тези промени. Ако в такива моменти самочувствието ви се понижава, намалява работоспособността, чувствате се потиснат, значи че сте чувствителен към  промяната на метеорологичните условия. В такъв случай е добре още преди да се е разразила магнитната буря да вземете предпазни мерки. Специалистите препоръчват по време на магнитни бури да се пости, тъй като се увеличава нивото на холестерола в кръвта. Не е зле да изпиете таблетка аспирин, за да не се сгъстява кръвта и да се избегнат болезнените усещания. Естествено след хранене и по възможност аспиринът да е разтворим, за да се избегне стомашно раздразнение. Хората, които страдат от аритмия, исхемична болест на сърцето или са прекарали инсулт и инфаркт, трябва да следват стриктно предписанията на лекарите и да имат винаги лекарствата си наблизо.Всички тези напътствия все пак не са окончателни, защото още се спори за въздействието на магнитните бури върху здравето на човека. Мненията за правилната реакция на това явление също се различават.

Слънчева бомба

От гледна точка на традиционната наука механизмът на магнитните бури изглежда така: Ядрените взривове на повърхността на Слънцето изхвърлят в посока към Земята мощен поток от късовълнови електромагнитни лъчи, космически лъчи и плазма. Електромагнитното излъчване  достига Земята за 8 минути, след няколко часа достигат до нас космическите лъчения , а след около 2 денонощия и слънчевият вятър.Късовълновото лъчение и космическите лъчи се поглъщат от атмосферата , а плазменият поток „разлюшква“ магнитното поле на Земята. Именно тези колебания се усещат от живите организми. Бактериите, птиците, пчелите, делфините, саламандрите и други животни притежават способността да усещат магнитните полета и да се ориентират по тях.Напоследък има мнения, че и у човека съществува такова чувство. Независимо от всичко това , доколкото жизнените процеси в организма се основават на електромагнетизма, се променя скоростта на химичните реакции, тази на разпространението на нервните импулси и т.н., тоест магнитните бури действат на всички живи организми.

Космическа паника

Остава обаче важният въпрос защо на човека действат слабите магнитни полета, когато е заобиколен от силни- и собственото поле на Земята , и изкуствено създадените електромагнитни полета.

Учените предполагат , че това е свързано със собственото поле на човека, което е активно в областта на ниските и свръхниски честоти- от 0.01 до 100 херца, затова и магнитните бури въздействат на това ниво.

Интересна е и хипотезата за най-важната роля на информационния компонент.Като част от природата човешкият организъм не само отчита промяната в геомагнитните излъчвания, а и я използва , за да синхронизира ритъма на вътрешните си процеси, т.н. биоритми. Ако това е така, колебанията на магнитното поле биха могли да се възприемат като сигнали за приближаваща опасност- земетресения, урагани и други подобни явления, чиято честота се повишава по време на повишена слънчева активност. Може да се допусне, че нашата реакция на промените в магнитното поле е атавистичен рефлекс, изразяващ се в първична мобилизация на силите на организма за борба с възможните резки промени на средата на обитаване, стремеж към адаптиране и оцеляване. Казано с прости думи, сама по себе си магнитната буря не е непременно вредна за човека.Но когато магнитното поле резонира на „човешките“  честоти то въздейства на психиката, а тя е , която предизвиква стрес –оттам и лошото самочувствие. Този подход обяснява и факта, че войни, революции и други конфликти  в годините на висока слънчева активност се случват заради повишената възбудимост у хората, които неразбирайки природата на това влияние стават лесно част от агресията на тълпата.

Изводът: По време на магнитни бури би трябвало първо да успокоим собствената си глава  дали чрез дихателна гимнастика, леки упражнения или просто с разходка на свеж въздух няма значение.

Бурите, създадени от хората

Вече е доказано, че магнитните бури действат по-силно от техногенните електромагнитни полета.

Обаче тук остават две големи „но“. Първо, въздействието на магнитните бури върху човека се изучава отдавна, а това на изкуствените електрически полета-съвсем от скоро. Второ, с развитието на технологиите се появяват все повече устройства, които  нахлуват в „човешките“ честоти. Например преди 2-3 години  петербургски учени  достигат до шокиращия извод, че работниците и пътниците в метрото са подложени на вредното въздействие на свръхнискочестотно поле, което е стотици пъти по-голямо от това на сериозна слънчева буря. Това обяснява факта, че при машинистите се наблюдава висок процент на хора с исхемична болест на сърцето.В резултат на замервания , проведени на спирките и във влаковете на метрото, е установено, че на най-силно електромагнитно влияние са изложени машинистите, пътническите помещения и края на платформата, където обикновено се изчаква идването на влака. И това далеч не е единственият пример за изкуствено създадено електромагнитно поле. Вероятно след няколко десетилетия ще знаем повече за последиците от това.

Едно може да се каже със сигурност: не си струва да се паникьосва от всяко слънчево изригване човек, който не спи до хладилника или на включен компютър, не ползва непрекъснато мобилен телефон, не пътува често с метрото….този списък всеки може сам да продължи.

 

 

 

 

 

Общо 3 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Хайде обратно в пещерите ….

  2. :-) )) да не забравиш чесъна …. :-) ))))))))))))

  3. Не знам за магнитните бури, обаче на мен ми се вие свят от земетресението на 22.05 на сам. Нямам промяна в кръвното налягаме. Някой да има идея?

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД