Училището – болестотворен фактор?

Неправилна позиция на раницата.

 

Здравословното развитие на детския опорно-двигателен апарат зависи от това дали той се натоварва физиологично. Преждевременното и дълготрайно едностранно натоварване води до смущения в развитието на подрастващия организъм. Първото значително натоварване на детето става с началото на училищната възраст, когато то започне да носи чанта. Неправилното  носене може да доведе до късни последици за опорно-двигателния апарат. Заболяванията на гръбначния стълб предстявляват 17% от всички заболявания в зряла възраст, водещи до отпуск по болест и по този показател са на първо място. 50% от всички нуждаещи се от рехабилитация или ранно пенсиониране имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Естествено за това играят роля много фактори, но е неоспоримо,  че дълготрайното нефизиологично натоварване в детска възраст е добра основа за възникване на проблеми в зряла възраст.

Деца до тригодишна възраст притежават инстиктивно способността да вдигат и носят предмети правилно. В училищна възраст този инстинкт изчезва. Като възможна причина се посочва самата система за обучение, която е свързана със седене на чинове и превиване напред. В други култури, свързани с природата по непосредствен начин, не се наблюдава горепосочената загуба на инстинкта за съхранение на собствения гръб.

Важна предпоставка за недопускане на заболявания на опорно-двигателния апарат е профилактиката. Още в детската градина на децата трябва да се обясни правилното седене, движение и носене.

Тъй като децата носят училищни чанти до 19- годишна възраст, значението на правилното носене е огромно. Немско изследване сочи, че близо 75% от децата носят твърде тежки чанти и раници.

Въпреки напредъка в производството им, една чанта тежи не по-малко от 1 килограм, а общото тегло не бива да превишава 10% от теглото на ученика. Особено в ранна училищна възраст чантите трябва да се носят на гърба и да позволяват симетрично натоварване, за да се избегнат компенсаторни реакции и увреждания, за които стана дума по-горе. Изискванията към чантите са следните:

 1. Собствено тегло до 1,5кг (в първите класове до 1,2кг).
 2. Да не са по-широки или съвсем малко по-широки от раменете на детето.
 3. Частта, която се опира до гърба да е подплатена и оформена подходящо, за да приляга добре.
 4. Най-малко 4см. широки омекотени ремъци с регулиране.
 5. Горната част на чантата да е на едно ниво с раменете.
 6. За целите на пътната безопасност трябва да има рефлектиращи повърхности.

Последиците от неправилно седене са не по-малко неприятни. Българските училища не винаги предлагат адекватни мебели, съобразени със здравните норми. Ние можем да осигурим само вкъщи подходящи от ортопедична гледна точка мебели и да приучим децата да седят правилно.

Ето какви са изискванията:

 1. Краката трябва плътно да се опират до пода.
 2. Бедрото е наклонено много леко надолу и трябва да докосва предния ръб на седалката.
 3. Облегалката да заема две положения – на слушане и писане. В първото горният й ръб трябва да се опира под лопатките, а при писане да подпира таза.
 4. Лакътят на ученика трябва да се намира на нивото на работната плоскост или малко под нея.
 5. Нужно е достатъчно пространство за краката, позволяващо свободно протягане напред и повдигане на бедрата.
 6. Оптималният (от гледна точка не само на ортопеда, но и на очния лекар) наклон на работната повърхност е 16 градуса.
 7. Работната повърхност не бива да е блестяща.

Обръщайте внимание на децата си да се движат активно и седят правилно, да упражняват целия опорно-двигателен апарат от ранно детство, осигурявайте им подходящи мебели и пособия. Това, заедно с горните препоръки, намалява вероятността от възникване на тежки заболявания в зряла възраст.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД