Индивидуален избор на лекарства според гените

Каквото и да си говорим, в човешкия организъм твърде много неща зависят от наследствеността, даже и реакцията към лекарствата. Това обяснява защо едно лекарство помага на някого, а на друг вреди.  

В САЩ и Израел вече съществува нов клон на медицината, при който лекарствата се подбират  според  гените. Като начало ето един случай от практиката: Лекар от болница в Хайфа, Израел, три поредни седмици се опитва да избере препарат за пациент с много висок холестерол. Нито едно от известните лекарства не помага, няма ефект и от увеличаването на дозата. Лекарят се консултира с колегата си, известен професор, ръководител на катедрата по клинична фармакология на болницата. В този отдел в продължение на няколко години се изучава влиянието на гените върху усвояването на лекарствата. Изследването на гените  дава отговор защо при някои пациенти лекарствата ‚работят“, а при други  не или предизвикат необичайни странични ефекти. Анализът помага да се предскаже с голяма точност  дали дадено лекарство ще излекува болния или ще навреди. Индивидуалният  избор на лекарства, основан на гените  е  ново явление, но набира скорост. В САЩ това се практикува от около 6-7 години, в Израел от пет. Според  учените ние сме на прага на нов подход на лечение, при който всеки пациент ще има генетичен профил и според него ще се подбират подходящите лекарства. Естествено между специалистите се появяват разногласия – някои като проф. Мати  Шохат , са на мнение, че не е нужно да се изготвя генетичен профил на всеки пациент, защото повечето хора в света реагират стандартно на лекарствата, а само при някои те , неизвестно защо, не действат. Професорът предупреждава, че изследователите се намират още в началото на пътя, че са изследвани много малка група лекарства , а и пациентите не са много. Първото изследвано лекарство е „Кумадин“, средство срещу образуване на тромби.В продължение на 50 години това лекарство се ползва от милиони хора и през цялото това време основният проблем е бил в дозирането. Обикновено лекарите започват с малка доза, а после постепенно я увеличават. Това обаче излага болния на риск: ако дозата е недостатъчна може да се образуват тромби, а ако е в  повече  има опасност от вътрешни кръвоизливи. В резултат на международни изследвания, посветени на подбора на дозата „Кумадин“ според генетичния профил на пациента , се оказва,  че тя е избрана правилно и не се налага промяната и в бъдеще.

Второто изследвано лекарство е „Плавикс“, който  също разрежда кръвта . Използва се след катетърна ангиопластика с поставяне на стенд.(Стент е приспособлението, което се поставя , за да държи кръвоносния съд отворен.) За да не се задръсти с тромби самият стент , на пациента се изписва „Плавикс“. Ако болният има генетично отклонение, което не позволява усвояването на лекарството , животът му може да се окаже в опасност. Генетичният анализ позволява да се избегне такъв развой на събитията.

Що се отнася до статините, лекарствата за понижаване на холестерола, тук мненията на учените се разминават.Тези лекарства се приемат от милиони хора по света и проблемът при изписването им също е дозирането. Съществуват добри резултати при подбора на индивидуалните дози, но генетиците оспорват тяхната достоверност.

В момента, в различни части на света се изследват и други лекарства като препарати против артрит и възпаления на червата и се очаква при по-нататъшното изучаване на човешкия геном да се натрупат още резултати.

Засега практическото  прилагане на този метод е достъпно в няколко болници в Израел.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД