Коксартроза или износване на тазобедрената става

В Германия годишно се поставят до 150 000 изкуствени тазобедрени стави.

Коксартрозата представлява дегенеративно заболяване на тазобедрената става, при което се получава износване на хрущялната повърхност в тъй наречения ацетабулум (костна вдлъбнатина на таза, където се помещава главата на бедрената кост) и самата бедрена глава. Това е най-честата артроза при човека.

Причините за възникването й са различни заболявания и травми на тазобедрената става. Заболяването причинява значителни разноски в здравеопазването. Всички артрози (дегенеративни изменения на ставите) са третото по големина перо в бюджетите на здравните каси на западноевропейските страни.

Приблизително 5% от мъжете и 6% от жените над 60 години заболяват от коксартроза. В Германия годишно се поставят 100 000 до 150 000 изкуствени тазобедрени стави по този повод. Съществува зависимост между възникване на заболяването и напредналата възраст, както и връзка със заболявания като захарен диабет, свръхтегло и подагра, с травми на ставата.

При повечето пациенти не може да се намери заболяване, което да обясни коксартрозата, тогава става въпрос за първична, или идиопатична коксартроза. В други случаи, увреждания на ставата, деформации (най-често в детска възраст) са една друга причина за заболяването. При тях обикновено е нарушен строежа на ставата по такъв начин, че зоната на натоварване се намалява, съответно натискът върху хрущяла се увеличава, което води до по-бързото му износване. Травмите играят също важна роля при възникването на дегенеративни промени.

Типичен симптом на коксартрозата при възрастните хора е болката, зависеща от натоварване, която се усеща право в ставата. Често се наблюдава сутрешна скованост. С течение на годините болките се засилват. Може да се появи и ограничаване на обема на движение.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничното изследване при специалист ортопед, който може с голяма точност да потвърди или отхвърли наличието на коксатроза. Тя трябва да се разграничи от други заболявания, които могат да дадат болка в този регион, на първо място от заболявания на гръбначния стълб, болестта на Бехтерев, ревматоиден артрит, хернии и др. Диагнозата се потвърждава чрез обикновено рентгеново изследване. Допълнителни изследвания като ядреномагнитен резонанс, компютърна томограма или сцинтиграфия са много рядко необходими.

Приоритети на лечението са успокояването на болката и механичното отбременяване на ставата. С тази цел се използва бастун или патерица, която се носи от здравата страна, както и еластични подложки в обувките, омекчаващи удара при ходене. Пациентът трябва да се стреми да поддържа нормално тегло. Чрез физикалната терапия – бани, топлинни процедури и др. – се постига разхлабване на мускулите и облекчение на болката. В лечението на коксартрозата намират приложение и препарати от типа на “Диклофенак” и “Ибупрофен”. Ако консервативното лечение се окаже неефективно, се прибягва до имплантация на изкуствена тазобедрена става. Заместването на износена тазобедрена става с изкуствена такава е най-честата ортопедична операция. При нея износените структури се заместват с изкуствени, като те могат да се поставят в костта с или без цимент, в зависимост от състоянието и потребностите на пациента. При млади пациенти, страдащи от вродено недоразвитие на тазобедрената става, могат да се приложат коригиращи разрези в таза, с които се увеличава носещата зона и се облекчава работата на хрущяла. След поставяне на изкуствена става пациентът ходи с патерици 4 до 6 седмици, в някои случаи патерици са необходими само десетина дни. След това е необходима интензивна терапия за възстановяване на мускулната функция. Операцията крие доста рискове като тромбоза, белодробна емболия, инфекции, увреждане на нерви и др. Отделен проблем е трайността на протезата. С развитието на технологиите и операционната техника трайността непрекъснато се увеличава – 95% от имплантираните протези работят и след 10 години, даже и след 25 години, а 75% от протезите нямат нужда от смяна.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено  и  ще се преследва  безкомпромисно по законния ред.

 

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. nasledstweno li e …mive li da se raboti posle

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД