По – здрав контрол върху дейността на НЗОК

Скандалите около НЗОК  не секват – скандал за драстични разлики в цените, по които касата плаща лекарствата, скандал за раздадени бонуси, а от друга страна недоволни пациенти, осигурявали се без прекъсване в продължение на десетилетия, които са принудени да заплащат прескъпо за жизнено необходими изследвания и животоспасяващи лекарства…

Във връзка с всичко това и не за първи път Българската генерична фармацевтична асоциация призовава към прозрачност на разходите за медикаменти.

В отворено писмо, адресирано  до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, до Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър, до Мариана Василева, подуправител на НЗОК и до медиите,   БГФА призовава за засилване на публичния контрол върху дейността на НЗОК и яснота в публичните разходи за оригинални и генерични медикаменти, настоява  да бъде въведена практиката за периодична публична отчетност на касата относно изразходваните средства за лекарства по брой опаковки и стойност спрямо съответните терапевтични категории (АТС, INN и търговски имена) и тази информация да бъде обществено достъпна на сайта на НЗОК.

Като институция, която разпределя средствата на здравноосигурените лица, обществото има правото да знае как НЗОК изразходва здравноосигурителните вноски, особено що се отнася до потреблението на лекарства. Предоставяне на публичен статут на тази информация ще допринесе за увеличаване на обществения контрол върху дейността на НЗОК, както и за рационалното разпределение на средства за лекарства в унисон с препоръките на Фармацевтичния форум към Европейската комисия и доклада на ЕК от проучването за конкуренцията във фармацевтичния сектор.

По този повод на 29.02.2012 г. се проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и премиера г-н Бойко Борисов, в която участваха членовете на УС на БГФарма и на ARPharm.

БГФарма  отправи основно предложение до министър д-р Константинов и премиера г-н Борисов, разходите на НЗОК по терапевтични групи, опаковки и стойност, да бъдат публикувани периодично на сайта на касата, като по този начин ще се постигне публична прозрачност относно изразходваните средства на здравноосигурените лица и ще се елиминира възможността за спекулации и манипулации на общественото мнение.

На срещата бяха обсъдени възможностите и беше постигнат консенсус  за намаляване на цените основно на скъпоструващите медикаменти, които се заплащат от бюджета на МЗ и НЗОК и представляват 60% от разходите на касата за изминалата година, както и за оптимизиране на ценовата регулация на пазара. До две седмици се очаква в НЗОК да постъпят предложения за понижаване на цените, като основно изискване в процедурата по договаряне е ценовите нива да са по-ниски от договорените през 2010 г.

 

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. За тия от здравната каса не ми говорете! Нещо кардинално трябва да се направи! Самата система е нефелна, а тия дето работят там са избирани с конкурс … Те самите създават скандали. Още колко десетилетия трябва да минат, за да имаме читаво здравеопазване. Да не дава Господ да се разболееш. Болните от рак ходят да се лекуват в чужбина, най-често Турция, а тези които нямат средства просто си измират без медицинска помощ. Ужасът е неописуем!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Тази година пак отчетоха рекордно повишаване на хората, които не плащат здравни осигуровки и вместо да се замислят какви са причините, само се чудят какви санкции да наложат. А това, че ако искаш да бъдеш лекуван трябва да отидеш на частен прием, за да ти обърнат нужното внимание? За какво тогава да плащаш постоянно? Единствено можеш да се молиш да не ти се случва нищо страшно, защото тогава и да си плащал, пак ще трябва да плащаш.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД