Мигрената при децата

Честотата на мигрената в детска възраст все още се подценява. Когато детето се събужда през нощта и се оплаква от болки в главата или при коремни болки, трябва да се предполага мигрена. До 11 -годишна възраст момчета и момичета страдат еднакво често, около 5%. До 18 годишна възраст честотата се увеличава до 7% при момчетата и 11% при момичетата.

Мигрената при децата се проявява по различен начин от този при възрастните. Когато детето се оплаква от чести или по-продължителни главоболни атаки трябва да се мисли за мигрена. При малки деца мигрената се проявява с това, че те престават да си играят, загубват интерес, пребледняват и плачат. Често се проявяват и коремни болки. Тези симптоми трябва да се вземат на сериозно от лекаря и с целенасочено разпитване за типични симптоми да се докаже диагнозата.

Склонността към мигрена съгласно експертите е вродена. За отключването й допринасят различни обстоятелства като стрес в училището, изолиране от групата, нередовен ритъм на сън и бодърстване, конфликти в семейството, нередовно хранене или изживени страхове. Мозъкът реагира на много дразнители и събития с мигрена. Понякога положителните емоции или дългото стоене пред телевизора преди лягане може също да предизвикат пристъп. За да се намали броят на тези атаки, трябва да се следва един рационален ритъм на сън и будуване, както и редовен прием на храна и достатъчно течности. Много деца пият с удоволствие напитки, съдържащи кофеин и теин, което може да доведе до особено чести и тежки атаки. Сиренето и ядките също могат да са отключващ фактор.

По време на мигренозна атака детето трябва да се изолира от външни дразнители, светлина и шум в добре затоплена стая и да се осигури прием на течности. При деца до шестата година обикновено не са необходими лекарства, най-малкото заради това, защото един пристъп трае обикновено половин до един час – време, в което лекарството тепърва започва да действа. Някои деца заспиват след пристъп и се събуждат все едно, че нищо не е било. Ако все пак се наложи прием на медикамент при по-силна  атака се препоръчва главно „Парацетамол“ или „Ибупрофен“. Аспиринът при децата е противопоказан. Смесените препарати не се препоръчват. Допълнително могат да се приложат методи като разтривка на веждите и слепоочията с ментово масло, както и акупунктура. Заради страха от иглите при децата се прилага предимно лазерна акупунктура. Релаксиращи техники и биофидбек ( невротренинг) се прилагат успешно в рамките на комплексното лечение и при деца, проблемът е, че не действат на всички.

Важно е при съмнение за мигрена да се потърси медицинска помощ – ако детето страда често или продължително могат да се назначат медикаменти за профилактика на мигрената, както и да се направят изследвания, изключващи други диагнози.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД