Лечение на сезонната депресия със светлина и музика

Сн. lessonslearnedtemplate.com

Музикалната терапия повлиява положително обмяната на серотонина и мелатонина в организма и има все по-голямо значение в комплексното лечение на депресивните състояния. Изменения в настроението, лесна уморяемост и липса на енергия – това са само някои от симптомите на сезонната депресия. Тъй наречената есенно-зимна депресия се появява предимно между октомври и март. За да бъде поставена тази диагноза пациентът трябва да е имал през последните 3 години 3 такива епизода. Пациентите страдат освен това от лесна раздразнителност, страх, тъга, неуравновесеност, летаргия и сутрин трудно стават от леглото. За разлика от “нормалната” депресия , при която няма дълбоки нарушения в съня, при сезонната депресия потребността от сън е даже по-скоро намалена. Допълнително се появява повишен апетит, особено към сладки неща, водещ до покачване на телесното тегло, докато пациентите, страдащи от истинска депресия се оплакват от безапетитие и загуба на тегло.Причината за сезонната депресия е преди всичко недостатъкът на естествена свелина. Той води до повишено отделяне на мелатонин, който предизвиква уморяемост, отпадналост и промени в настроението. Предполага се, че серотонинът също играе роля в сезонната депресия, тъй като тя се повлиява добре от препарати, покачващи нивото на серотонина в кръвта. Психосоциалните фактори не играят роля в тази депресия.

В Западна Европа приблизително 5% от населението страда от сезонна депресия. В северните ширини, например в Аляска, където зимата е по-продължителна, страдат до 10%. Тя може да се появи във всяка една възраст, като три четвърти от засегнатите са жени.

Леките форми на сезонната депресия могат да се лекуват с повече движение на чист въздух или билкови препарати. При средно тежки и тежки форми се прибягва до лечение със светлина – от 30 минути до 4 часа на ден пред светлинен източник с интензитет от 2500 до 10000 лукса. Подобрението настъпва обикновено след няколко дни. При наистина тежки форми лечението се допълва с медикаменти, повишаващи нивото на серотонина.

В лечението на сезонната депресия все по-голямо значение придобива и лечението с музика. Нови проучвания показват, че това лечение има положителен ефект върху обмяната на серотонина и мелатонина. Лечението с музика се провежда под две форми. При първата терапевт и пациент свирят активно на инструмент, правейки интерпретации на лесна мелодия. При втората форма музиката се възприема пасивно, като се постига максимално отпускане. Едно ново финландско-норвежко проучване показва, че при депресивни пациенти музикалната терапия допринася значително за подобряване на състоянието на болния. Много често тя се прилага съзнателно или несъзнателно от пациентите и без препоръка, като източник на добро настроение. Музикалната терапия е един евтин и лишен от странични действия “медикамент”, който все повече би трябвало да се прилага при лечението на депресивните нарушения.

Общо 7 коментара към статиятаДобавете коментар
 1. Скоро четох за резултатите от едно проучване на способността за вземане на решения в състояние на депресия. Оказва се,че депресираните достигат до по-добри резултати, отколкото недепресираните и в тази връзка депресията не може да се разглежда само като отрицателно явление.

  • То на тази логика излиза, че ние трябва да сме най-решителния народ в света :-)

 2. чудно ми е с чалгата каква депресия се лекува :-)
  ама едва ли помага против каквото и да било :-) :-) :-)

 3. За най-решителния народ..не знам, ама за най-устойчивия-със сигурност.А чалгата може само да предизвика депресия…иначе може и да те излекува от …интелигентно мислене.Че който мисли и трупа познания, трупа и печал….а това си е жива депресия.Така че , в тоя ред на мисли, може и да лекува чалгата….:))

 4. :-) :-) :-)

 5. Някой друг да е изпаднал в депресия от тая жега? Толкова се бъгясах, че дори климатика не пускам! Като го видя това изцъклебо слънце и ми се отщява всико. Ако може само да си седя и да не мърдам ще е най-добре. Вече се нанразих заради това състояние …

 6. Нашёл что искал.
  спасибо автору.С уважением,spawnet.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД