Хранене при малките деца

Докато за децата в кърмаческа възраст има много добре изработени препоръки за хранене, за възрастовата група 1 до 3 години почти няма информация. Резултатът от това е едно често неуравновесено и неправилно хранене, което води до свръхтегло, целиакия ( непоносимост към глутен), алергии и липса на определени вещества.

Децата от 1 до 3 годишна възраст поемат твърде малко зеленчуци и богати на въглехидрати храни като ориз, картофи и тестени изделия, а консумират много продукти като сладкарски изделия и бял хляб. Прекомерният им прием и свързаното с него увеличено поемане на захар е свързано с всички негативни последици за теглото и зъбите на децата. Сериозен проблем са и напитките, съдържащи захар Децата много рано привикват към този вкус. Основната напитка в тази възраст трябва да бъде чешмяната вода, а също неподсладен чай и силно разредени плодови сокове. Друг проблем е увеличената консумация на готварска сол. Доказано е, че деца, привикнали в ранна възраст към солта и като възрастни употребяват повече сол, което се отразява главно на регулацията на кръвното налягане.

От друга страна се наблюдава недостиг на микроелементи, като главната причина за това са неправилните хранителни навици на родителите. Децата не са “малки възрастни” и техните потребности от определени вещества са много по-високи заради процеса на растеж и развитие. Проучвания показват, че приемът на желязо е намален спрямо реалните нужди с една трета, което може да се отрази на развитието на мозъка и проблеми с паметта и концентрацията. За да се задоволят нуждите от желязо, трябва да се консумира достатъчно месо и витамин С. Не е за подценяване и проблемът с увеличения прием на животински мазнини при децата. В някои страни на Западна Европа близо 30% от тийнейджърите имат проблеми с теглото.

В обществото още няма изградено съзнание за това колко важно е храненето на децата в тази възраст и до какви проблеми може да се стигне. Освен за храната родителите трябва да обръщат внимание на децата си да изградят достатъчен двигателен режим.

Съвременните препоръки относно храненето на малки деца са:

* Консумацията на колбаси и месо трябва да се ограничи на максимум 3 пъти седмично (общо 200грама за едногодишни и 250 грама за 2-3 годишни деца), като трябва да се предпочитат изделия с ниско количество мазнина.

* Главно през есента и зимата трябва да се консумира един до два пъти седмично морска риба, сготвена с много малко мазнина и/или гъби, например печурки.

* Млякото трябва да се разглежда не като утолител на жаждата, а като храна. Консумацията му трябва да се ограничи до 3 порции дневно – общо 300 до 330 милилитра прясно мляко, като 100 мл мляко съответстват на 100 мл. кисело мляко, на 15 грама твърдо сирене или на 30 грама топено сирене.

* Продукти от пълнозърнесто брашно, както и богатите на фолиева киселина зеленчуци като грах, карфиол, броколи и спанак трябва да се консумират ежедневно.

* Препоръчва се консумацията на настъргани ядки или семена, тъй като те са богати на незаменими вещества.

* Зеленчуци като боб, леща и грах трябва да се предлагат поне веднъж седмично като топло ястие.

* Много важно: чешмяната вода е главната напитка! На малки деца може да се предложи неподсладен чай или разреден 1 към 6 плодов сок.

* За готвене и салата се препоръчва олио от слънчоглед, рапица и царевични зародиши. Важно за бъдещите възрастни е да се предотврати възникването на високо кръвно налягане – богати на сол храни като готови супи и твърди колбаси трябва да се консумират в много малки количества. Ако се използва сол за готвене, тя трябва да е йодирана.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД