Дали ще сме щастливи или тъжни, се кодира още в утробата чрез майката

Психоложката Мариета Игаренска консултира бъдещи родители.

Бебето в утробата на майката чува, усеща и дори „вижда“. И най-важното – то може да чувства. Този факт е доказан още през 70-те години на XX век.

Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си още в майчината утроба. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето. Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Стотици проучвания са документирали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изплашени, разтревожени или объркани.Фактите показват, че психичното и емоционално състояние на майката се предава и на детето. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава” да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност.Деветте месеца на бременност представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия последващ живот на бъдещия човек. По време на общуването с детето до неговото раждане то получава ласки, топлина и грижата на бъдещите си родители.

Всяка бременна е подложена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода. Когато бъдещата майка изпитва стрес, нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол. Кортизолът увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Стресът по време на бременността е опасен по няколко причини:

–        Хроничен стрес, изпитван в продължение на няколко седмици, намалява растежа на плода и развитието на клетките в организма му;

–       Увеличава риска от аборт или преждевременно раждане;

–        Повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и / или да предизвика проблеми в бъдещото възпитание.

Много често бременната се чувства неразбрана, особено от своя партньор. За жената е много важно точно в този момент да получи подкрепа от любимия човек.

Ето и няколко основни правила за справяне с емоционалния дисбаланс по време на бременността:

  1. Бременни, грижете се за себе сиприемете помощта на близките си, позволете им да направят нещо за вас.
  2. Спазвайте хигиена на съня: правете упражнения 3 до 6 часа преди сън – кратка разходка след вечеря е перфектото решение; избягвайте алкохола; спазвайте режим на лягане – в един и същ час; избягвайте да пиете течности в големи количества вечер – те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня; не работете на компютър до късно вечер; избягвайте дрямката през деня.
  3. Научете се да релаксирате!
  4. Смейте сесмехът е добро лекарство, тренира и отпуска мускулите, понижава нивото на кортизол, увеличава се активността на клетките – защитници, увеличава се дълголетието .
  5. Бъдете щастливи, бъдете радостни!Отделяйте си време за „радостен душ” през деня. Ако имате музика, която ви носи радост, пускайте си я и си представяйте как обливате детето си със светлина и любов.
  6. Избягвайте по възможност негативните преживявания, научете се да се справяте със стреса и да трансформирате негативните чувства в позитивни.
  7. Бъдете особено бдителни за вътрешния си диалог, осъзнавайте до какви мисли и чувства ви води той и, ако трябва, го променете.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД