Невероятните свойства на една от най-популярните подправки в света

Най-разпространеният есенен минзухар в България.

Учените уверяват, че една от най-популярните подправки – шафранът, предотвратява възпалението на мозъчните клетки и свързаните с това заболявания. Хората, които редовно употребяват шафран, са напълно предпазени  от разсеяна склероза, твърдят специалистите.

Разсеяната склероза е дегенеративен процес под формата на малки огнища по бялото вещество на главния и гръбначния мозък. Най-често се засягат двигателните и по-малко мозъчните пътища, които постепенно склерозират. Разсеяната склероза се появява след  инфекциозно, автоимунно или  алергично заболяване.Тя представлява възпаление на невроните, загубили  защитната си обвивка.

Известно е, че възпалителният процес е опит на клетките на организма да се избавят  от повредени съседни клетки или вредни агенти.Обаче понякога този защитен механизъм се превръща в разрушителен.

Шафранът съдържа кроцин, вещество, защитаващо клетките, произвеждащи миелин, който пък е основният фактор при образуването на обвивката на невроните.

Шафранът е подправка, която се получава от близалцата на вид есенен  минзухар. Подправката съдържа над 150 етерични и ароматни съединения.Шафрановият минзухар е култивиран  преди около 3000 години.В Европа се отглежда в Италия, Испания, Гърция, Македония… и е една от най-скъпите подправки в света , ако се има предвид цената на килограм.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД