Българско вино e световен рекордьор по съдържание на антиоксиданти

Българско вино е световен рекордьор по съдържание на антиоксиданти.

На 19 март 2012г. с удостоверение от японска лаборатория за анализ на хранителни продукти в Токио бе потвърдено, че българско червено вино от Тракийския регион,сорт Каберне Совиньон и алкохолно съдържание 14,5%, е световен рекордьор по съдържание на антиоксиданти. Сертификатът, издаден от японската лаборатория, сочи резултати от изпитателния анализ ORAC 87 µmol TE/g – 8700 ORAC единици за 100 g, което означава, че българското вино е с най-висок антиоксидантен капацитет сред всички известни натурални вина и напитки в света.

ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) е скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни, разработена от Американския щатски департамент по земеделието (USDA). Тя се използва за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като антиоксиданти.

За да се почувства ползата от антиоксидантите, Американската агенция по лекарствата препоръчва дневна доза от 3000 до 5000 единици ORAC. Средностатистическият съвременен човек консумира само 1000 единици на ден. Препоръчителната „5 пъти на ден” плодово-зеленчукова диета, установена от агенцията, дава ORAC от 1750 единици.

Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC.

Научните изследвания показват, че консумацията на  храни и напитки с висока ORAC  стойност може да забави процесите на оксидация в организма, които са непосредствено свързани със стареенето. Така се забавят процесите на стареене, подпомага се усвояването на витамин C, усилва се циркулацията на кръвта в капилярите, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, намаляват се нивата на „лошия” холестерол.

Българското вино е 100% натурално, произведено по специална технология.

Виното е налично в търговската мрежа у нас.

Общо 4 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Така, така! Всичко е много хубаво, обаче пак въпросчето е къде е държавата? Защо не се направи реклама на нашето вино, така че да стане ясно на световно ниво, че червеното ни вино е най-доброто? Така ще могат да се подкрепят производителите на вино, а не с разни субсидии и какво ли не глупости.

  2. Кой знае още колко нашенски храни са световни рекордьори, ама нали не са изследвани…По повод Вашия коментар се сещам:Всички държави си имат мафия, нашата мафия си има държава…:(( Ние сме глупавите, че чакаме нещо от държавата и си мислим, че със софраджийско недоволство нещо ще се случи.Май е време да се хванем за калашника:)) и да избием търговците и продажниците…тогава може и храм да имаме, че и вяра да ни се появи…вяра в нас самите.

    • И е така, и не е! Преди около десетина години държавата Индия проведе мощна международна рекламна кампания на компютърните си специалисти ?!? и те станаха световно известни. Оказа се, че не са толкова добри, но въпреки това за тях имаше полза. Ако бяха тръгнали сами да се рекламират, щяха още в началото да предизвикат голям смях и никой нямаше да им обърне внимание. Така че колкото и да се напъват отделните производители на вино, няма ли подкрепа на държавата нещата ще си останат такива.
      Погледнете какво стана в съседна Турция. Имаше желание в хората за развият туризма, държавата застана зад гърба им и нещата се получиха.

  3. Този сайт да не е за алкохолици?¡¿ :-) Много ми харесва!!!
    Продълцавайте в този дух! Супер е!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД