Изследователи от Корнуелския университет твърдят, че са открили невралния код за възстановяване на зрението при дефекти на ретината

сн.photo-forum.net

На първо време учените са дешифрирали кода на естествената ретина , с чиято помощ електрическите импулси се изпращат до мозъка. Обикновено заболяванията на ретината разрушават рецепторите за светлина и тяхната способност да я превръщат в електрически импулси. Ако обаче ганглийните клетки (“превключватели” по пътя на импулса) са здрави, дешифрирането на ретиновия код позволява конструирането на имплантати, които възстановяват зрението.

По такъв начин е било възстановено зрението на мишки. Учените са открили и ретиновия код на маймуни, чийто мозък е близък до човешкия. Надеждите са, че един ден 25 милиона души по света, загубили зрението си заради заболяване на ретината, ще виждат отново.

Проектът предвижда кодиращ чип, който превръща светлинното дразнене в електрически импулси, а мини-проектор превръща тези импулси в кодирани светлинни импулси. Светлочувствителните протеини, разположени в ганглийните клетки, позволяват по-нататъшното предаване на информацията до мозъка.

Изследователите възнамеряват да проведат клинични тестове, които да покажат нуждата от допълнително лечение . Още няма информация кога технологията ще е готова за масово приложение. Подобни клинични изследвания се провеждат с години, но все пак това изследване дава надежда на хората с увреждания на ретината.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД