Ставните болки и заболявания се забравят за месец с йога

Аман Соод в зала “Шри Шинмой” в София.

Ставните болки и заболявания се забравят за месец с йога! Това твърди Мастър Аман Соод, създателят  на нов клас –медицинска йога. Индийският гуру реши да остане постоянно в България, заради уникалната енергетика на земята ни и води групови и индивидуални практики в залите „Шри Чинмой” на Здравна академия „Гарабитов” в София и Пловдив. Мастър Соод притежава магистърска степен по спорт и йогическа наука, както и задълбочени познания по акупресура, хипноза, Кундлини масаж и лечение на физически и психически разстройства. Преподавал е по целия свят, включително в Тайланд, Хонконг, САЩ, Лондон и Индия.

Есента е сезонът, когато се обострят болките в опорно-двигателната система. Според Мастър Соод с йога могат да се преодолеят тези здравословни проблеми. Той самият започнал да прави асани заради болката в гръбначния стълб. 16 години Аман е бил професионален джудист за Индия. По време на един шампионат си наранил гърба и кръста и йога учителят Сики Мистра му помогнал да се излекува напълно.

Мастър Соод посочва и конкретни йога упражнения, с които може да се победи болката в гърба. Едната асана се нарича Котешка поза, при която топлината навлиза в гръбначния стълб и се предава по всички стави. 100 пъти минимум се изпълнява упражнението по следния начин: заставате на колене и ръце на пода, изпъвате глава максимално назад, след това извивате гърба нагоре като котка, а главата се прибира към тялото, като целта е брадичката да допре гърдите.

Друго много добро упражнение за болки и заболявания на ставите и костите е следното: пак се застава на колене и ръце на пода, изнася се левият крак назад и нагоре, а главата се повдига на нивото на раменете, погледът се отправя напред. След това кракът се свива и прибира плътно до тялото, като челото докосва свитото коляно. Същото се прави и с другия крак и се повтарят 5 серии по 10 пъти, като се редуват ляв и десен крак. С това упражнение се облекчава болката в мускулите на гърба, в раменните,в бедрените стави и в колянната става.

„До 1 месец всеки проблем, независимо дали е свързан с гръбначния стълб или със ставите, може да бъде излекуван с тези 2 упражнения. Трябва да се правят по 1 час на ден. Когато някой има проблем с колената например, трябва да поставя на пода мека хавлия“, казва гуруто .Според него причината за ставните заболявания е грешният начин на живот и диета, приемането на много протеини с храната, както и бързото хранене. Добре е хората да избягват питиета и храни, съдържащи кофеин, както и редуването на топла храна със студени напитки, тъй като това води до понижаване количеството на минерали в организма. Този дисбаланс се явява основна причина за възникването на ставни проблеми. Добре е човек да набляга на зеленчуковите супи и салати. Това е пътят за облекчаване и справяне със ставните проблеми и болести, категоричен е Мастър Соод.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Чл. 167 от Закона за здравето регламентира точно кой има право да упражнява неконвенционални методи за лечение. Съветвам потенциалните пациенти преди да се подложат на лечение от „гуру“-та да прочетат закона и да се осведомят дали въпросното лице има правоспособността да упражнява такъв род дейност. „Йогическа наука“ не съществува, а при лечението на който и да е ставен проблем трябва да се подходи диференцирано и задължително след преглед при специалист. „Болката в гърба“ може да се дължи на многобройни причини и предлагането на едно упражнение, което може да победи тази болка, е меко казано смехотворно. Още по-съмнително е твърдението, че „всеки проблем… може да бъде излекуван до един месец“

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД