Повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

 

Щитовидна жлеза.

Под хипертиреоидизъм се разбира повишено ниво на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. Вследствие на това определени процеси на обмяната на веществата протичат с повишена скорост.

Какви са причините за хипертиреоидизъм?

Повишаване на функцията на щитовидната жлеза може да причини множество заболявания. Най-честите от тях са болестта на Базедов и функционалната автономия.

Болестта на Базедов е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система насочва агресията си към собствените тъкани и органи. В конкретния случай антителата са насочни към рецептора на регулиращия хормон, което подтиква жлезата да прoизвежда повече Т3 и Т4. Могат да се засегнат също мускулатурата и съединителната тъкан около очите, което води до типичното за болните лице. Какво точно причинява болестта засега не е ясно, но фактори като стреса и пушенето играят известна роля. Най-често заболяването се наблюдава в жени между 20 и 40 годишна възраст.

Функционалната автономия се проявява предимно при по-възрастни хора. При тях процесът на регулация и обратна връзка се нарушава и щитовидната жлеза започва “самостоятелен живот”.

Както при болестта на Базедов и тук причините не са изяснени. Чест предвестник на заболяването е увеличената жлеза вследствие на недостатък на йод.

Временният хипертиреоидизъм представлява повишение на щитовидните хормони в кръвта вследсвтие на разпад на клетките, например при възпаление.

Предозирането на лекарства, които компенсират хипотиреоидизма е “изкуствен” хипертиреоидизъм. След напасването на дозата проблемите изчезват. Други лекарства, например амиодаронът, също могат да причинят временно увеличение на функцията на жлезата.

Как се проявява хипертиреоидизмът?

Опростено казано, при хипертиреоидизма процесите на обмяната на веществата протичат ускорено, на високи обороти. Какви симптоми ще се появят зависи от индивидуалната предразположеност и от нивото на хормоните. Възможни симптоми са:

 • психични проблеми (нервност, безпокойство, промени в настроението, нарушения на съня);
 • учестена или неравномерна сърдечна дейност, повишено кръвно налягане;
 • повишена телесна температура, свръхчувствителност към топлина, обилно потене;
 • загуба на тегло въпреки повишен апетит и прием на храна;
 • често ходене по голяма нужда, диария;
 • чупливи нокти, косопад;
 • крампи и слабост на мускулатурата, треперене;
 • проблеми с цикъла и плодовитостта;
 • остеопороза.

 

Най-сериозното усложнение е тиреотоксичната криза. Става въпрос за масивно повишаване на нивото на хормоните, което може да се окаже фатално.

Как се диагностицира хипертиреоидизмът?

Подробната анамнеза и обективното изследване от лекар дават първата насока. Ускореният пулс и влажните ръце се определят още в първите мигове. Най-важният параметър е хормонът TSH. Ако нивото му е намалено се говори за хипертиреоидизъм. Едва по-късно се увеличават нивата на Т3 и Т4.

Много важне е да се диагностицира основното заболяване, довело до хипертиреоидизъм. За тази цел е необходимо да се направят ултразвуково изследване на жлезата и други кръвни тестове. Функцията на жлезата се изследва и със сцинтиграфия. На пациента се инжектира слабо радиоактовно вещество, което се натрупва в щитовидната жлеза. Радиоактивността се определя в гама-камера и по нея се съди за функционалното състояние.

Как се лекува хипертиреоидизмът?

Лекарства

Тиреостатиците са лекарства, които потискат или блокират производството на щитовидни хормони. Тези вещества, наречени тионамиди, блокират определени ензими, необходими за синтезата на хормоните. В някои случаи се изпозлзват и перхлоратни съединения. Във всички случаи е необходимо често проследяване на пациента чрез контролни изследвания.

Нежелани действия се появяват предимно в първите седмици на лечението и са в повечето случаи безобидни – стомашно-чревни нарушения, кожни алергични реакции. Тежките усложнения като увреждане на черния дроб и изменения в кръвната картина са редки, но опасни.

Най-опасното усложнение е т.нар. агранулоцитоза – опасно намаляване на количеството на бели кръвни клетки.

При болестта на Базедов се процедира по този начин 1-2 години, ако след това не е настъпило излекуване, се прибягва до крайния вариант.

При функционалната автономия в началото също се прилага тиреостатична терапия докато хормоните не достигнат нормалното си ниво. Тъй като тук рядко се очаква излекуване, почти винаги се прибягва до операция или радиойод – терапия.

Временният хипертиреоидизъм не се нуждае от лечение.

Операция

Целта й е да се премахне цялата болестно изменена тъкан на щитовидната жлеза като се запазят околните структури.

При болестта на Базедов се отстранява цялата жлеза. При функционалната автономия се премахва обичайно половината или се оставя съвсем малко тъкан.

Преди всяка операция състоянието на пациента трябва да е стабилизирано.

Особен риск от операцията представлява увреждането на един нерв, преминаващ в съседство и инервиращ гласните струни. При неговото увреждане се появяват дрезгавост в гласа, проблеми с гласообразуването и даже с дишането.

Зад щитовидната жлеза се намират паратиреоидните жлези, отговорни за обмяната ка калий и фосфор в организма. При отстраняването им се очакват нарушения в костната и зъбната плътност, работата на мускулите. Понякога се налага приема на калций и витамин Д.

Радиойодтерапия

При нея на пациента се апликира радиоактовен йод под формата на капсули. Йодът се концентрира в жлезата, уврежда клетките и по този начин производството на хормони се намалява. Действието на йода е с месеци. Ако се стигне до прекомерно увреждане на жлезата трябва да се назначи заместваща терапия.

Радиойодтерапията е от повече от 60 години утвърден метод за лечение. Страничните действия са леки и редки. Ограничния има по време на бременност, тогава не се прилага. При първите 6 месеца от лечението жената трябва да се предпазва от забременяване.

Лечението се провежда стационарно или амбулаторно. Спазването на определени мерки за безопасност обаче е задължително.

Дилемата на окончателното излекуване – операция или радиойодтерапия?

Двата метода имат предимства и недостатъци. След операцията се стига по-бързо до нормализиране на хормоните в кръвта. Тъканта на жлезата може да се изследва под микроскоп и така евентуално да се открият ракови клетки. Опитният хирург ще избегне увреждане на паратиреоидните жлези и на въпросния нерв.

Радиойодтерапията се прилага успешно от много време и е доказано, че рискът от възникване на рак не е увеличен. Тъй като лечението продължава с месеци, често се наблюдават хормонални колебания. Методът не винаги е приложим – например при много увеличена жлеза или при съмнение за рак. Симптомите при Базедовата болест, свързани с подпухналата тъкан около очите, могат да се усилят.

При преценка на всички фактори, разговор с пациента и информирано съгласие може да се избере оптималния метод за лечение.

Общо 12 коментара към статиятаДобавете коментар
 1. Направих си изследване и резултатът ми е TSH 0,177 хипертиреодизъм. Налага ли се да пия лекарства и възможно ли е с билкови продукти да се оправя. Предпочитам билковите лекарства.

 2. Здравейте,
  Преди 7 месеца ми бе направена операция на щитовидната жлеза-
  резекцио субтоталис гландуле тиреоидее. Гладък следоперативен периодл
  Стойностите на tsh са или високи или ниски и трябва да контролирам
  с 50 и 75 мг еутирокс. В последните месеци ми се подуват ямките над
  ключиците. Според ендокриноложката това са мастни тъкани, но аз не съм
  убедена.
  Моля за съвет.

 3. Здравейте Веселина,

  Диагноза по разказ не може да се постави, но както го описвате, на мен ми прилича повече на оток. Той възниква като резултат от неизбежното увреждане на местното кръвоснабдяване по време на операцията. Съветвам Ви да направите поне 4-5 лимфни дренажа на лице и шия, ако няма някакви противопоказания за това. Ако това подуване след това намалее или изчезне, значи предположението ми е вярно. Ако не – трябва да се търси друга причина.

  Поздрави!

 4. оперирана съм преди 3 год. TSH ми скача над 100. Качват ми дозата на L- TIROXIN на 150 мг. до месец спада до 20-60-единици. продължавам с 125 мг. След около 3 месеца отново скача над 100. Появиха ми се болки в костите на китките, по точно в началото на пръстите, в костите на ръцете между лакътя и рамото.Адско потене само в главата. Какво да правя?

  • Госпожо Иванова, лечението с тиреоидни хормони може да предизвика остеопороза. Макар че описаните от Вас симптоми не са типични, болки в опорно-двигателния апарат при такава анамнеза трябва да насочат мисленето на лекаря в тази посока, особено ако сте вече в менопауза и съществуват други рискови фактори (много кафе, прием на други лекарства и др.) Консултирайте се с ортопед, който след преглед и евентуално рентген може да Ви каже повече.
   Обилното потоотделяне за съжаление трудно може да се повлияе.

 5. ОТ год.и половина пия тирозол ,поради ниски стойности на ТSH, Случайно при кръвни изследвания се установи липсващ ТSH , висок Т4-35.0 и граничен ТРАК.Нямах абсолютно никакви оплаквания. След терапията се нормализираха показателите на Т4,ТСХ,ТРАК. Спрях терапията и след около месец и половина след това повторих изследванията.Сотйностите на Т4.Т3, ТРАК, са в норма, а TSH -ниско – 0,033. /0.35- 5.00/.Чувствам се добре,нямам оплаквания.Моля Ви за съвет. Благодаря .

 6. operirana sam ot 1 godona i sled 8 meseca mi se poiaviha otnovo vazli i topli i studeni!pieh metizol ,ne mojeh da stigna daje minimalnoto nivo na dvata hormona!sled tova re6iha da mi dadat da pia radioaktiven iod!sled 3 meseca bez da pia ni6to stignah do maxsimalnoto nivo na hormonite ,lekarkata mi kaza stop na metizola za 40 dni!sled okolo mesec zapo4nah da oti4am cialata i ezika mi daje ne govoria normalno!napravih si isledvane i hormonite beha stanali po4ti dvoino 13.8 !zvannah na lekarkata mi i tia kaza 4e sega sam polu4ila hipertiroide i da pia euthyrox 25 mg po edna sutrin na gladno!kajete mi normalno li e tova koeto 4uvstvam sega!tejest v krakata mi i v kostite mi ,leko zamaivane ,i celoto mi tialo podpuhnalo vse o6te!pia lekarstvoto ot 2 sedmici!molia vi kajete mi ne6to po prost na4in za da moga da go razbera!blagodaria vi predvaritelno!

 7. Искам да попитам за дъщеря ми която в момента е бременна в 3 ят месец и след консултация с ендокринология и отриха нодозна
  Струма с АТЗ и възли един от тях с размери 20/11/20.Стоиностите
  на хормоните които не са в нормите са Тсх 0,009 и Trab 1,81
  Остава без лечение.Въпросът ми е има ли опасност за бебето и за
  нея Ще чакам за отговор благодаря

 8. Здравейте! Ако ТСХ е с по-високи стойности, например над 10, то тогава жлезата е с повишена или забавена функция? Благодаря ви!

 9. Преди 8 месеца ми беше премахната щитовидната жлеза. Стойностите на Т3 и Т4 са в границите, но TSH са много ниски 0.005. Пия еотирокс 25 гами на три дни и 50 гами един ден, но имам чувството, че изпадам в положението, в което бях преди операцията. Горещи вълни, тревожност, безсъние само нямам сърцебиене. Моля ви посъветвайте ме какво да правя.

 10. Щитовидната жлеза се нуждае от няколко основни витамина и минерала за да работи както трябва. В много случаи проблема с жлезата идва от лоша диета и стрес, които карат организма да изразходва тези еленти за други нужди. Аз ви препоръчвам да пиете хранителна добавка, която да ви набавя тези елементи. Добър пример е тази http://goo.gl/cGujJU или някоя подобна която съдържа Йод, Селен, вит Б6, вит Б12, Фолиеа киселина, Цинк, Мед, Л-Тирозин и някои от билките, които помагат за щитовидната жлеза.

 11. napravih si isledvane TRAK no neznam kokvo oznachavat tiq tsifri \1.58 U/ml до 1-отр.;1.1-1.9-граничен;над 2.0положителен

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД