Безплатно изследват за диабет една седмица в Пловдив

Доц. д-р Стефка Владева

Безплатни изследвания за диабет ще проведат от 12 до 16 ноември /понеделник до петък/ в приемния ендокринологичен кабинет на МБАЛ „Каспела“ в Пловдив. Акцията е във връзка с 14-ти ноември , световният ден за борба със захарния диабет. Не е необходимо медицинско направление, а само предварително записване на час – на тел. 0899 37 13 73.

Ще се  изследва безплатно гликиран хемоглобин. Това е показател, чиято проверка е скъпа за повечето хора /струва около 15 лева/, а личните лекари имат ограничение за него 2 пъти в годината.

Хората са свикнали да свързват изследванията на захарен диабет с кръвната захар. Резултатите при този метод обаче се влияят от моментното емоционално състояние, консумацията на храна, физическата активност.  А захарен диабет тип 2 ,наричан още неинсулинозависим или диабет на възрастните, най-често има дълъг период на „скрито“ протичане, свързано с редица биохимични механизми. Това означава, че в продължение на 4-6 години е нормална кръвната захар на гладно сутрин, а това е времето, когато обичайно правим кръвни изследвания по някакъв повод. При този тип диабет, както и при лица с преддиабетно състояние, затлъстяване или фамилна обремененост за диабет, трябва да се проверява нивото на кръвната захар на втория час след  хранене, но обикновено профилактично това почти не се прави.

За разлика от кръвната захар, гликираният хемоглобин е стабилен показател, който се използва, както за диагностициране на диабет, така и за проследяване на ефекта от лечение на диабет. Той дава представа за средната кръвна захар в денонощието 2 месеца назад във времето. До 7 процента е в норма, при стойности над 7 процента гликиран хемоглобин са задължителни допълнителни прегледи за евентуално скрито протичащ захарен диабет.

Самото изследване е нетравматично и експресно – с миниатюрна игла се взима капка кръв от пръста и в рамките на 5 минути се отчита резултатът. Не е необходимо да е на гладно, процедурата може да бъде направена по всяко време на деня . Хора с наднормени резултати на показателя ще се насочват за консултации по планов график при специалисти по вътрешни болести и ендокринология в отделението .

Безплатното изследване е за ранно откриване и превенция на захарен диабет тип 2. При това заболяване се прилагат нови медикаменти, които за голям период запазват бета-клетките на панкреаса да продуцират инсулин – така пациентите дълго време няма да преминат на инсулиново лечение.

Според статистиката в България от захарен диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че са болни. Последствията на болестта могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – инфаркт и инсулт.  Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. За децата е характерен първият тип, който има остро начало и лечението е с инсулин. При възрастните се развива основно вторият тип диабет. Рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, страдащи от болестта, намалена физическа активност, нездравословно хранене с висококалорични храни, стрес.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Тази болест мъчи страшно много хора и е тъжно,когато и децата се раждат с диабет и цял живот след това трябва да внимават и да пият конкретни лекарства които с скъпи и не всяко семейство има тази способност да ги осигури. Наистина много внимателно трябва да се проверява нивото на кръвната захар на втория час след хранене, но обикновено профилактично това почти не се прави, както пишете и вие.Благодаря за тази статия и тук ни показвате че ако някой иска може да се направя ти безплатни изследвания стига човек да бъде по здрав.Дано повече болници като вас вземат пример.Трябва да се пазим и да следим за здравето си, за да не е късно след това.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД