Синдромът на „разбитото“ сърце-метафора или заболяване

В моменти на силен емоционален стрес, породен най-често от болезнена загуба на любим човек, на работа или по някаква друга важна  причина, човек чувства , че сърцето му е „разбито“.Следват съвети на приятели как да се справи със ситуацията, съчувствие….

Но малцина знаят, че това не е метафора, че  силният емоционален стрес може да бъде и физически опасен.Медицината описва това състояние като стрес-кардиомиопатия. Заболяването е познато и като  такоцубо  синдром заради характерната форма, която придобива сърдечният мускул. Такоцубо е вид октопод. Симптомите наподобяват тези на инфаркта и се появяват непосредствено след необичайно силно емоционално или физическо пренапрежение.

Болестта е била описана за пръв път през 1991 година. Липсват надеждни епидемиологични данни, наблюденията се простират предимно върху единични случаи. За 15 години са били описани едва 700 пациента, предимно в Япония и Европа. С появяването на случаи и в другите континенти през 2004 година се допуска всемирното разпространение на заболяването.

Механизмите на възникване не са достатъчно изяснени. При много пациенти стрес-хормоните са били увеличени повече,  отколкото при сериозни инфаркти на миокарда. Тази висока концентрация на адреналин и норадреналин изглежда е главната причина, но напоследък се дискутират и други възможни причини, като например инфекция с цитомегаловирус.

Повишената концентрация на стрес-хормоните води до крампи (спазми) в коронарните съдове, като състоянието се утежнява от липсата на женски полови хормони (естроген) в менопаузата.

Симптомите на заболяването наподобяват тези на инфаркта на миокарда. Типични са внезапно започващите болки в гърдите и недостиг на въздух. В първите минути на заболяването отграничаване от инфаркта не е възможно. При почти всички пациенти симптомите започват след емоционален инцидент – скръб по починал роднина, развод, автомобилна катастрофа или земетресение, но и след прекомерна радост от спечелване на тото. Противно на първоначалните твърдения, че се касае за леко заболяване, фактите говорят, че усложненията могат да са сериозни. Кардиогенен шок настъпва в 15 процента от случаите, нарушения на ритъма – в 9%.

Измененията в сърдечния мускул обикновено изчезват за няколко седмици, ЕКГ-то също се нормализира в повечето случаи. Смъртността е малко над 3%, а ако човек преживее острата фаза, вероятността от рецидив е малка.

Диагнозата се поставя с ЕКГ. Физикалното изследване може и да не покаже отклонения. Рентгенът на гръдния кош обикновено е без особености или се вижда леко задържане на течност в белия дроб в резултат на отслабената сърдечна дейност. При ултразвуковото изследване се демонстрира типичното нарушение на формата и подвижността на лявата камера с форма на такоцубо октопод. Не рядко има необходимост от изследване с катетър. За разлика от такоцубо, при коронарната болест на сърцето се проявява запушване на сърдечните съдове. Това е единственото изследване, което може надеждно да отграничи такоцубо от сърдечен инфаркт.

Поради липса на статистически значими изследвания няма стандартизирано лечение на стрес-кардиомиопатията. Поради високия риск от усложнения е необходимо настаняване в интензивно отделение и мониторинг. Кардиогенният шок, ако е наличен, се лекува по стандартните правила. Дават се лекарства, които действат като “щит” и предпазват сърдечния мускул от продължителното вредно действие на завишените нива на стресовите хормони.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД