54 българи с рак на простата бяха излекувани безкръвно с Хайфу в Пловдив

От ляво надясно:д-р Кадим,д-р Старев и д-р Йовицу.

Поредната успешна безкръвна операция на рак на простата бе извършена в Пловдив. Най-авангардната методика в света за лечение на този вид заболяване  – високо енергийна прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /Хайфу/ вече рутинно се използва в „Медикус Алфа” от 2010 г. Пловдивската клиника бе едното от двете първи здравни заведения в България, прилагащи този метод. Гостуващ оператор бе един от топ специалистите на Европа за лечение на карцином на простатната жлеза с Хайфу, д-р Аурел Йовицу. Румънският лекар оперира в екип с българските специалисти, които обучи за работа с тази технология – уролозите на „Медикус Алфа” д-р Рангел Старев, д-р Георги Ибришимов и д-р Маджид Кадим.

Д-р Йовицу припомни, че пловдивското здравно заведение е сред 20-те болници в целия свят, в които ракът на простата се лекува безкръвно с ултразвук.

За период  от над 2 години в „Медикус Алфа” напълно излекувани от тумор на простата с безкръвни операции са 54 пациенти. Няма нито един рецидив. Методът Хайфу представлява високо енергийна прицелна ултразвукова терапия, чрез която се извършва аблация на простатата, без радиация и без да се засяга околната тъкан. Злокачествените образования буквално се стопяват и на тяхно място се образува съединителна тъкан, в която няма туморни клетки. Това е метод, при който се унищожава само болната тъкан, без да се засегне здравата.

Процедурата трае до 3 часа и възстановяването след това е само 1 ден, а не 3 месеца /от които минимум 20 дни болничен престой/, както е при традиционната отворена операция. След ултразвуковата терапия на рак на простатата мъжът е работоспособен още на 3-ия ден.

Друго важно предимство на метода Хайфу е, че над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция за разлика от класическата операция, след която изпускането на урина и половата немощ се срещат в почти 50 процента от случаите.

Хайфу не е единственият метод за безкръвно лечение на простата.

„Медикус Алфа“ е първата и за сега единствена българска болница, в която се работи с последно поколение червен-Тулиум лазер за премахване на доброкачествени образования на простата и тумори на пикочния мехур. България е третата страна в света, в която пациентите се лекуват по този начин. Червеният лазер превъзхожда всички други лазерни технологии и е въведен за първи път в Германия, а по-късно – в САЩ.

 

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД