Доктор Анатолий Кънев е „Зъболекар на годината”

Д-р Анатолий Кънев стана зъболекар на годината.

                          Името на носителя на голямата награда „Зъболекар на годината” и статуетката „Света Аполония” д-р Анатолий Кънев бе съобщено на специална пресконференция, състояла се на 13 февруари в пресклуба на БТА.

Представителите на Сдружението на българските зъболекари оповестиха и две нови свои инициативи – създаване на социален зъболекарски кабинет в София и поставяне на паметна плоча във връзка с 85-годишнината от смъртта на първия българин, дипломиран зъболекар – д-р Михаил Елмазов.

Наградата и призът „Света Аполония” се връчват за 16-и пореден път. Тазгодишният носител на отличието д-р Кънев е зъболекар от 1989 г., на частна практика от 1992 г. В момента притежава дентална клиника в столицата с 10 души персонал. Има интереси в областта на денталната имплантология. Към неговата клиника са създадени издателска къща „Гутенберг” (в актива си с над 300 издадени книги на историческа и философска тематика) и културно-просветно дружество „Лудогорие”.

Д-р Кънев организира и спонсорира два исторически похода, на които води деца от цялата страна. Единият – по пътя на четата на Таньо войвода, съратник на Христо Ботев, със съдействието на Министерството на образованието. Вторият – по дирите на Бедреддин, мистик на исляма, който през 14 век достига до идеята за обединяване на религиите.

“Ние трябва да показваме и другото си лице, не само това в бялата престилка, защото сме граждани на това общество и можем да му влияем” – заяви по време на представянето си д-р Кънев.

“СБЗ поставя акцент върху благотворителността и позитивния имидж на зъболекаря”, заяви д-р Венцислав Стоев, председател на организацията.

В тази връзка от сдружението лансират идеята за създаване на социален зъболекарски кабинет в рамките на София, в който членове на организацията да оказват дентална помощ доброволно и безплатно на смени от по 6 часа.

От СБЗ са водили вече разговори с Червения кръст и идеята им е била подкрепена. Зъболекарите ще изпратят предложението си и до Столична община, Министерството на труда и социалните грижи, здравното ведомство и др. Ще се търси съдействие и от Асоциацията на денталните дилъри в България. Инициативата се нуждае от финансов ресурс, що се отнася до оборудването на кабинета, наема и пр.

Вероятно кабинетът ще се помещава  в някоя от столичните поликлиники. От СБЗ предлагат критериите за подбор на пациентите да бъдат определени от общината и останалите партньори на проекта. „Ние ще даваме най-скъпото – нашия труд”, заявиха зъболекарите.

По случай 85 години от смъртта на д-р Михаил Елмазов от СБЗ са решили да поставят паметна плоча в негова чест. В момента се избира мястото – Стара Загора, където се е родил той или София, където е живял. Д-р Елмазов е един от създателите на Българския зъболекарски зъюз. Той е създател и на училищното зъболечение в България.

На пресконференцията бе коментирана и системата на здравеопазване у нас, както и зъбното здраве на българина. По данни на д-р Кънев от страните в Европа най-много зъболекари на глава от населението има в България, докато Швейцария е на обратната страна. Ние обаче страдаме повече от заболявания на зъбите, отколкото те.                Според д-р Георги Цалов, заместник-председател на СБЗ, здравноосигурителната система у нас в частта стоматология е измама. По думите му в нея е предвидено на година българския гражданин да се лекува при зъболекар в рамките на 14-15 лв. Докато, ако заведете вашия домашен любимец на ветеринарен лекар за преглед, ще трябва да заплатите 25 лв. – даде пример той.

“Крайно време е стоматологията да премине към доброволните здравни фондове, за да може онзи, който плаща здравна осигуровка, да получи пълен обем и пакет за онова, от което има нужда” призова д-р Цалов.

“Българското здравеопазване е изградено на командно-монополен принцип и затова не върви – една здравна каса, един монополен съюз и един народ, на който гласът не се чува”, каза в заключение д-р Иван Антикаджиев, заместник-председател на СЗБ.

 

 

Общо 5 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Nice! How can I sign up for RSS to your blog? Thanks!

  2. Браво на доктора, дано всички зъболекари са като него http://plovdivdent.1000firmi.com

  3. Най-парадоксалното е че годишно по здравна каса се плащат 2 пломби и едно вадене на зъб, при това частично. Преди време моята зъболекарка възмутено сподели, че хората от по-високата възрастова група няма как да се възползват от тези услуги, техните нужди са съвсем други, така че те си плащат 100% за всичко.
    До кога тази безхаберна чантаджийска формалност? При това за здравеопазване!?!

  4. i love your blog and i think its going to my favorite!keep up the good work and i look forward to your next article

  5. Прехваления „социален“ доктор извършва консултации на безработни за скромната сума от 50 – 100 евро!!! Без даже да уточни след консултацията колко тя ще струва на пациента! Ето това е един истински социален гражданин на България!!!!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД