70-грамов тумор е отстранен без капка кръв

Само за час с Тулиум лазер, т.нар. червен лазер – най-новата лазерна медицинска технология в безкръвните операции, в пловдивска  клиника беше отстранен 70-грамов тумор на простатната жлеза на 57-годишен мъж.

Доброкачественото образувание с размери на голяма мандарина е изрязано и след това буквално изпарено  с лазерна фибра от д-р Рангел Старев, един от първите български уролози, сертифицирани да работят с тази техника.

Пловдивското здравно заведение започна да прилага от 2012 година високотехнологичната методика, само 30 месеца след като немският професор Кнол я въведе в клиниката в Зингелфингер, Германия. Така България стана втората държава в Европа, в която пациентите могат да се лекуват с най-новата медицинска техника. В рамките на 9 месеца екипът, начело с д-р Старев, извърши 28 операции на аденом на простата и 4 операции на рак на пикочния мехур, обем интервенции равен на средния обем такива, които се провеждат в Германия. Нашите специалисти са в тесен контакт с колегите си от Зингелфингер.

„Тулиум лазер се използва при доброкачествен тумор на простатата, стриктура на уретрата, рак на тестиса, злокачествени формации вътре в пикочния мехур при жените и мъжете, както и при лечение на кондиломи по кожата“, обясни д-р Старев. Времето за отстраняване на аденома се съкращава многократно.

Предимствата на Тулиум лазер в сравнение с класическото трансуретрално изрязване на простатната жлеза ,т.е. при класическите безкръвни операции са:

  1. Новата технология позволява да се работи час и половина – 2 часа, за разлика от класическите трансуретрални интервенции. Това дава възможност да бъдат оперирани безкръвно аденоми на простатата с обем над 50 грама.
  2. Двойно по-кратък е периодът на сваляне на катетъра след интервенцията. При другите безкръвни операции е 4-5 дни, а с Тулиум лазер – след 2-ия ден. Съкращава се и болничният престой – 4 дни и времето за възстановяване , а след 2-рата седмица пациентът е напълно работоспособен.
  3. Рискът от кървене по време на работа с този лазер е минимизиран. Това позволява лекарят да оперира при добра видимост.
  4. Основното предимство, което го отличава като метод от досега познатите, е че може да се прави енуклеация на простатна жлеза. Простатната жлеза има няколко части, като досега аденомът се изрязваше парче по парче, след което тези парчета отиват в пикочния мехур и с евакуатори се извеждат от тялото. С Тулиум лазер може да се отстрани наведнъж целият лоб, който отива в мехура, след което с приспособление морцелатор тъканта се смила и се изхвърля навън. При много голяма простата това е допълнително предимство.

Операциите с Тулиум лазер могат да се извършват с пълна или локална анестезия.

Екипът на „Медикус Алфа“направи и поредното разбиване на камъни в пикочния мехур с Хомниум лазер. С тази апаратура се отстраняват камъни и в бъбреците, както и в уретера.

„Има бум на злокачествените случаи на простата“, посочва мрачната статистика д-р Старев. Урологът обаче е обнадежден, че през последните  две  години значително се е подобрила профилактиката, което позволява ракът да бъде открит във фаза, в която успешно да се лекува.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД