През март: Безплатни прегледи за глаукома в Пловдив

„Превенцията може да те спаси от слепота“. Под този надслов стартира месецът на безплатните прегледи за глаукома в МБАЛ „Централ  Хоспитал“ – Пловдив. Начало на кампанията е 12 март – Световният ден за борба с глаукомата. Това е първата от серия инициативи, свързани с предотвратяване на слепотата, които новооткритото очно отделение на болницата организира.

В Очното отделение на „Централ  Хоспитал“ работят висококвалифицирани специалисти като проф. д-р Блага Чилова, доц. д-р Марин Атанасов, д-р Екатерина Георгиева и д-р Гроздева. Консултациите и изследванията за глаукома от 12 март до края на месеца ще са безплатни. Единствено пациентите трябва да си запишат час за преглед на тел.: 032/ 644 222.

Глаукомата е най-честата причина за слепотата в България и е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. В България засегнатите от глаукома са над 70 000, но заболяването често протича без никакви симптоми. Установено е, че в развитите страни над 50% от болните от глаукома не знаят, че са заболели и не се лекуват, а в развиващите се страни 95% от пациентите не са открити и не получават терапия. Разпространението на заболяването е значително по-голямо във възрастовата група над 40 години (около 2%) и особено високо при хора над 60 (3.3%). Важен фактор е фамилната обремененост. При глаукомата бавно, постепенно умира зрителният нерв. При тази атрофия пациентът първо губи бавно централното зрение. Загубата на зрение при глаукома е необратима, затова профилактиката на заболяването е много важна.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД