За първи път в Пловдив с безкръвна операция отстраниха мембрана на ретината

Доскоро тази операция не беше възможна.

Тънка, 20-микронова мембрана върху ретината беше отстранена с безкръвна, безшевна операция в новооткритото очно отделение на МБАЛ „Централ  Хоспитал“ – Пловдив. Такава интервенция се извършва за първи път в Града на тепетата. Водещ оператор бе д-р Лукан Мишев от София в екип с пловдивските специалисти проф. д-р Блага Чилова, д-р Марина Гроздева и д-р Антон Ангелов.

„Това е реална намеса върху ретината, нещо което досега не е правено в Пловдив“, посочва д-р Мишев. 62-годишната пациентка от Асеновград е страдала от ретракция /сбръчкване, свиване/ на мембрана лимитанс интерна /синдром на Джефе/ и свързаната с нея поява на макулна дупка в ретината. В резултат на това жената е получила проблем в очното дъно, водещ до замъглено виждане и разкривяване на образите: цифрите и линиите стават налъкатушени, при четене редовете се губят, появява се тъмно петно в центъра на зрителното поле.

Преди 3-4 години се смяташе, че този здравен проблем е нелечим. Сега той се решава за 40 минути с безкръвна, безшевна микрохирургична операция, след която престоят в болницата е няколко часа. В рамките на 4-5 дни се възстановява 80 процента от зрението, а до месец се постига финалното зрение.

Процедурата се нарича витректомия. Влиза се  през 3 отвора с големина 0.6 мм в задния полюс на окото, евакуира се  стъкловидното тяло, мембраната се оцветява със специално багрило, отлепя се и се отстранява от ретината. След това стъкловидното тяло се замества с въздух и определен газ и отворите се затварят.Така офталмологът описва извършената уникална хирургическа интервенция в Пловдив . И признава, че това е доста сложна операция. Д-р Мишев е сред малцинатаспециалисти, които я прилагат в България.

Офталмологът уточнява, че за лечението на този очен проблем се изисква високотехнологичен диагностичен подход, хирургична операция и нужната високотехнологична апаратура.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД