Българките предпочитат секциото за разлика от другите европейки

Как да родя –нормално  или чрез цезарово сечение? Това е въпросът за всички бременни през последните години. Кои са предимствата и недостатъците на двата начина, разяснява Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 в Пловдив и създател на безплатното Общинско училище за бъдеще родители . Тя посочва и един предизвикващ недоумение факт: средно аритметичният процент на ражданията със секцио в България през 2011 г. е 29% и е двойно по-голям от повечето европейски страни – там е около 13-17%. Още по-странна е ситуацията в Пловдив – по неофициална статистика 41 процента от родилките предпочитат цезаровото сечение. Според д-р Левенова от РЗИ в Пловдивска област през 2011 година са родени 7142 бебета, като с цезарово сечение са 41% от всички раждания (от тях 42,4% са били спешни и 57,6% -  планови).

През миналия август в пресата водещи акушер-гинеколози влязоха в спор за това какъв е броят на ражданията с цезарово сечение у нас, прекомерно висок ли е той и кога трябва да се прибягва до секцио. Проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент. Д-р Козовски заподозря свои колеги в меркантилизъм и в отказ да поемат отговорността за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време е и опасна и не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание.

Според д-р Любомир Дамянов, Председател на Асоциацията на акушер-гинеколозите в България, около 25 на сто от жените у нас раждат чрез Цезарово сечение. Други специалисти сочат, че 40 на 100 е най-големият процент такива раждания   само в някои болници (според проф. Ангел Димитров), а средният за страната е 29%. Този процент на раждали с Цезарово сечение българки е доста по-висок в сравнение с другите страни – Италия – 33,3%, Австралия – 21,7%, САЩ – 21,1%, Германия – 20.9%, Канада – 20,5%, Ирландия – 20,4%, Нова Зеландия – 20,2%, Австрия – 17,2%, Франция – 17,1%, Великобритания – 17,0%, Белгия – 15,9 %, Финландия – 15,7%, Дания – 14,5%, Швеция – 14,4%, Норвегия – 13,7%, Холандия – 12,9%“, цитира официална статистика Антоанета Борисова.

Председателят на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 обяснява защо българките така масово избират секциото. „Цезаровото сечение е планирано, то е под контрол, което го прави удобно и бързо. Известна част от жените предпочитат да изберат датата на раждане на детето си, за друга част е от изключително  значение, че се запазва тазовото дъно. За съжаление, не са малко младите жени, които смятат, че раждането е мръсно, отблъскващо и дори отвратително,  докато цезаровото сечение е чисто, антисептично. Предполагам, че тези момичетата никога не са виждали , дори на филм , как изглежда едно оперативно родоразрешение, иначе не биха мислили така.

Много майки се тревожат да не се „повреди“ бебето, като минава през родовия канал. Широко се пропагандира мнението, че секциото е по-добрият начин  за бебето да се появи на този свят. Това може да се чуе и от пловдивски АГ специалисти: „Бебето се ражда без стрес и секциото е по-добро за него, но по-лошо за майката”. Интересно, че същите тези специалисти говорят за по-трудното адаптиране на бебетата, родени със секцио. И дали наистина за бебето не е стресиращо изведнаж да го хванат здраво и да го измъкнат „навън” – на много шумно, студено, ярко осветено място, докато си е плувало необезпокоявано в неговия рай?“, задава риторичен въпрос Борисова.

Според нея най-съществената причина за секцио по желание на пациентката е страхът от болката. „В курсовете, организирани от Центъра за бременни жени, най-много време и внимание отделяме на преодоляването на страха. Безспорен факт е, че незнанието плаши. Колкото повече бъдещата майка знае за раждането – как да разбере, че то започва, как протича и с какви усещания е съпроводено – толкова по-уверена ще се чувства. Практикуваме различни видове дишане и често след раждането чуваме: „Аз докато изпробвам кое дишане ми помага – и родих!”

Срещаме ги с много известни лекари при перманентните посещения на 6-те родилни отделения в Пловдив, скъсявайки по този начин дистанцията лекар – пациент.  Проф. д-р Пехливанов и доц. д-р Малинова, д-р Минев и д-р Матев, д-р Аргирова и д-р Минчев, д-р Вълчева и д-р Вълчев, главните и старшите акушерки на всички отделения винаги намират време да говорят с бъдещите майки. Имахме едно момиче, на което му ставаше лошо само като му замиришеше на болница. Но това момиче упорстваше и винаги идваше, надяваше се да свикне, защото се тревожеше, че и като отиде да ражда, пак ще й прилошее. Е, не й прилоша. Тя беше много горда със себе си и казваше: “Щом аз мога да родя нормално, значи всеки може!” И после добавяше: „Щом мога да родя, значи всичко мога”. Ето, това чувство дава нормалното раждане“, казва за финал радетелката за естественото появяване на белия свят на бебето Антоанета Борисова.

Всъщност науката предупреждава, че  рисковете при раждане със секцио са многобройни , както за майката, така и за детето, като се започне от възможността за образуване на тромб при операцията, с всички опасни последици  (белодробна емболия, инсулт, инфаркт), възпаления и сраствания за цял живот, по-дълъг престой в болницата и по-бавно възстановяване на майката, което налага някой друг да поеме грижите за бебето в първите седмици.

Бебетата, родени чрез секцио по-често имат респираторни затруднения, по-често развиват астма и са склонни към алергии;особено при планираните операции те не са достигнали необходимата зрялост, адаптират се по-трудно, а не е изключена и травма (порязване) по време на операцията.

Нормалното раждане е естествен процес , природата се е погрижила за бързото възстановаване и адаптацията и на майката, и на детето, затова препоръката на медиците по света е към раждане чрез секцио да се пристъпва само по медицински показания.

 

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. И аз ако ще раждам второ дете бих избрала секцио. Възстановяването не е чак толкова дълго, а и не получаваш херния на органите, което се случва понякога при естетсвеното раждане. При положение, че не си като ромките, които раждат с два напъна за 10 минути не виждам защо трябв ада се мъчиш часове наред с риск за бебето.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД