Химия на махмурлука

Махмурлукът е стрес за организма.

Учени  химици от цял свят са посветили в началото на април тази година цяла конференция в Ню Орлеанс на познатите на всички ни симптоми – гадене, треперене и общо неразположение след препиване. На екрана махмурлукът изглежда забавно нещо, визирайки последната част на едноименната холивудска комедия, предстояща да се появи през лятото. На собствен гръб обаче, махмурлукът далеч не е толкова приятно нещо.

Как да се борим най-ефикасно с проявите на махмурлука е въпрос, вълнуващ не само засегнатите, но и учените. Така супата Якамее, типична за района на Ню Орлеанс, е перфектното средство за борба с него. Супата съдържа говеждо месо, скариди, сос от соя, спагети, твърдо сварено яйце и лук. Ако се вярва на легендите, още през петдесетте години, по време на Корейската война, тази супа е пренесена вСАЩ. Супата е пример за интуитивно изследване – едно ефективно средство, чието действие е познато отдавна, но е доказано научно едва след десетилетия.

Махмурлукът е “буря” в обмяната на веществата. От една страна повишеното ниво на етанол в кръвта води до дехидратация (загуба на течности) и главоболие. От друга страна виновен е и ацеталдехидът, който се получава в организма при преработката на етанола. Това вещество уврежда черния дроб и улеснява възникването на цироза.

Но в същото време трябва да се каже, че алкохол и алкохол не е едно и също нещо. Различни алкохолни напитки предизвикват различни симптоми. Особено неприятни са напитките, съдържащи конгенерати – продукти, които съпътсвтват образуването на алкохола.

Особено в по-тъмните напики като уиски, бренди, бърбън и текила, както и в червеното вино, нивото на конгенератите е високо, понякога даже нарочно се добавя за усилване на вкуса. Бялото вино, водката и джина съдържат многократно по-малко когенерати, затова и махмурлукът, предизвикан от тях, е много по-лек. При прекомерна употреба обаче, не бива да се надяваме, че симптомите ще бъдат много по-леки.

Какво помага, когато вече е късно?

Единственият начин да избегнем абсолютно сигурно махмурлука е да не пием изобщо. Тази препоръка разбира се не винаги работи, затова се препоръчва преди консумацията на алкохол да се употребят мазни храни. Те възпрепятстват поемането на алкохола в тялото много по-добре отколкото една салата например. При изразен махмурлук помагат твърдосварени яйца – те съдържат цистеин, който ускорява разграждането на ацеталдехида.

Помагат също спортни напитки и супи, тъй като те съдържат соли, попълващи дефицита от електролити, възникнал заради диуретичното действие на алкохола. Кафето трябва да се избягва дори при изразена умора – то само влошава дехидратацията (обезводняването). Полезен е приемът на витамин В1, съдържащ се в зърнените храни, соята, ядките и овесените ядки, а и в свинското месо и рибата например. Този витамин подпомага разграждането на глутарата – вещество, причиняващо главоболие.

Организмът на човека може да разгражда само 15 милилитра чист алкохол на час. Това означава да се пие не повече от една малка бира, 150 милилитра вино или 30 милилитра твърд алкохол на час, ако искаме да нямаме махмурлук. Освен това трябва да се има предвид, че индивидуалността играе огромна роля. Китайци, виетнамци и японци “носят” много по-малко на алкохол за разлика от европейците.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД