Аниридия – рядко очно заболяване

Аниридия.

При това рядко заболяване (засегнати са един от  40000 до 100 000, мъже и жени по равно) става въпрос за вродено недоразвитие на ириса. Като синоними се използват „аплазия на ириса“ и „иридеремия“.У нас , според официални данни , страдащите от това заболяване са 50-60 човека.

Симптоми:

Болестта засяга обикновено двете очи. Ирисът почти не се вижда, само при специален метод на изследване се вижда зачатъкът му. При по-леки случаи остротата на зрението е добре съхранена, много често обаче настъпва загуба на зрението. Зрителното поле ,секторът, който виждаме при неподвижно око и глава, също намалява с времето. Роговицата е помътняла, наблюдава се страбизъм (състояние, при което очите гледат в различни посоки). Съществуват и симптоми, незасягащи очите, като нисък ръст, смущения в развитието на половите органи, генетични дефекти, умствена изостаналост и диабет.

Видове аниридия:

Съществъват наследствени и спорадични форми. Наследствената форма се предава по такъв начин, че по теория на вероятностите  половината от потомството се разболява. Ако и двамата родители са с аниридия, съществува риск  цялото око да не се развие. Спорадичната форма се свързва главно с мозъчни увреждания, умствена изостаналост и полово недоразвитие.

Лечение:

Пациентите с аниридия имат висок риск от развитие на глаукома (повишено очно налягане, увреждащо ретината и водещо до слепота) и катаракта (помътняване на лещата, водещо до постепенно ослепяване, но за разлика от глаукомата има добра прогноза и се лекува по-успешно оперативно). Рискът от глаукома не намалява с възрастта, ето защо пациентите непрекъснато трябва да са под наблюдение от специалист. Тъй като ирисът играе ролята на бленда – контролира достъпа на светлина до ретината – има повишена светочувствителност. Тук помагат тъмни очила или контактни лещи с изкуствен ирис.

В развитите страни съществуват фондации, групи за взаимопомощ и организации, занимаващи се с проблемите на заболяването и оказващи помощ на засегнатите и техните семейства.

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД