Обратната захапка-заболяване или естетически недостатък

Илюстрация на обратна захапка.

Обратната захапка е състояние, при което зъбите на долната челюст са разположени пред горните зъби, когато челюстите са затворени. В идеалния случай, долните предни зъби би трябвало да са разположени зад горните зъби. Обратната захапка води до нарушения в контактуването между долните и горните зъби. Хората с такъв тип захапка обикновено имат по-развита долната челюст от нормалното.Обратната захапка често е резултат от генетични причини и затова  се унаследява. Такава деформация може да се развие и у децата, които ползват биберон-залъгалка. Други навици като смучене на палеца и такива, свързани с дъвченето може да влошат или да предизвикат изменението. То може да се развие и при деца с аденоидни заболявания или алергии, които ги карат да дишат през устата, а не през носа. Обратната захапка трябва да се лекува незабавно, тъй като състоянието може да се влоши бързо, ако не се извършват правилните грижи за детето.
Симптомите на една обратна захапка включват предимно затруднения в дъвченето. С течение на времето е възможно да се появи главоболие, но също така може да се развият и различни изменения в лицево-челюстните стави.Обратната захапка се характеризира с видими промени на лицето: то се отличава с издадена напред долна устна; долната челюст и брадата са издадени напред. Лицето е удължено поради увеличение на долната му трета и др. При тази зъбно-челюстна деформация са нарушени също функциите на отхапване и сдъвкване на храната . Развиват се гингивити и увреждания на пародонта.

Причините за придобитите или вродени деформации могат да бъдат най-различни. Вредните навици, удари и травми, генетична обремененост и дори заболявания могат да доведат до не особено естетичната гледка. Добрата новина е, че съвременната медицина позволява коригирането на повечето от тези деформации. Има много методи за въздействие върху зъбно-челюстната система. При пациентите, които не се поддават на приложената терапия, се прилага лицево-челюстната хирургия. Операцията обаче е тежка и малцина  се решават да я направят.

Обикновено деформацията е съпътствана от изменения на лицето и различни нарушения на организма. Аномалиите на зъбните редици обхващат дължината и формата на зъбните редици. При тази деформация често се засяга и захапката.

Корекциите на зъбите не се извършват само в детска възраст, но при децата възможността да се премахнат деформациите е много по-голяма.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД