Бащата на хапчето „антибебе” ще посети Пловдив и Благоевград

Карл Джераси

Бащата на хапчето „антибебе”  проф. Карл Джераси пристига днес в България. Посещението е по покана на д-р Невен Енчев, председател на фондация „Качество на живот“ и неговата съпруга д-р Ваня Енчева. Световноизвестният професор по химия, с българско потекло,  ще открие ендокринологичното отделение в пловдивската МБАЛ „Медлайн”, чийто директор е д-р Невен Енчев.След това ще отпътуват за Благоевград, където Карл Джераси ще получи почетното звание “Доктор хонорис кауза” от Американския университет в България / АУБ/. Титлата е във връзка с неговата  90-годишнина.

Тази вечер пред почетните гости студенти и възпитаници на АУБ ще представят „Недостатъчност” – пиеса от „бащата” на противозачатъчното хапче Карл Джераси. В „Недостатъчност” си дават среща наука, любов и съдебен процес.

Карл Джераси е химикът, синтезирал първото хапче антибебе през 1951 г. Известният учен и драматург е  роден във Виена на 29 октомври 1923 г. Баща му Самуел Джераси е български евреин, известен кожен лекар в София, а майка му е австрийка. Двамата се развеждат, но по-късно се женят отново, за да може Карл и майка му да получат българско гражданство и да се спасят в България от гоненията по време на Втората световна война. Бъдещият учен изкарва две години в американския колеж в Симеоново и после емигрира с майка си в Америка. Там става световноизвестен на 28 години, когато открива противозачатъчното хапче. Няколко години по-късно предизвиква нова сензация със синтеза на кортизона. Пресата го нарича „ренесансова фигура на нашето време“ .

Карл Джераси е обявен от “Лондон Таймс” за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Единствен той от тази плеяда гении е прекрачил в третото хилядолетие. Въпреки, че е номиниран за Нобелова награда, заради откритието си на хапчето против забременяване, под натиска на Ватикана през 1968 г. е отхвърлен от комитета за наградите.

Има 11 почетни докторски титли. Той е горещ почитател на операта, има колекция от произведения на модерно изкуство, а на 60 години открива писателския си талант. Сред книгите му са „Дилемата на Кантор“, „Гамбита на Бурбаки“, „Семето на Менахим“ и автобиографията му „Майката на хапчето“. Карл Джераси има фондация, която предоставя отлични условия за работа на 70 творци всяка година в колония близо до Уудсайд в Калифорния. Създал е и резиденция за хора на изкуството, в памет на дъщеря си. Резиденцията е на площ 250 дка, на юг от Сан Франциско. 

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД