Херниите-видове и лечение

 

Класическа операция на херния.

 Херния (на латински: hernia) или изсипване, представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулна или съединителнотъканна обвивка. Хернията има три части — херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо.

Най-често хернии  се образуват на коремната стена. Поради вродена или придобита  слабост на коремната стена, в нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган, покрит от перитонеум,  да излезе навън.

От херния страда около 2% от населението, затова е важно всеки да има основни познания по този проблем, да познава симптомите и методите за лечение.

Тя може да се появи при мъже и жени, но е по-честа при мъже. Хернии могат да се появят във всяка възраст, тя може да се открие както при новородено, така и при много стар човек. Всяка херния трябва  правилно и подробно да се  диагностицира и  адекватно да се лекува.

Видове хернии според причините на възникване /етиологията/: 

Вродена херния(на латински: herniacongenita)

Вродената херния се появява по време на вътреутробното развитие и се изявява след раждането. Най-честите вродени хернии при кърмачета са индиректната ингвинална херния и пъпната херния.

Придобитата херния (на латински: herniaaquisita) – възниква през различни периоди от живота.

Видове хернии според локализацията:

Ингвинална (слабинна) херния

Ингвиналната херния се локализира в долната част на корема, над бедрото, в близост до или в срамната област. Те  могат да възникнат и от двете страни на пубисната област и  тогава говорим за  двустранна ингвинална херния. Ингвиналната херния, заедно с бедрената херния са двата вида хернии, образуващи се в слабинната област.

Ингвиналните хернии  се класифицират като „директни“ или „индиректни“.

Индиректната ингвинална херния възниква при  слабост на вътрешния ингвинален отвор, понякога обусловен от смъкване на тестиса.

Директната ингвинална херния е резултат на слабост на пода на ингвиналния канал и е по-честа при индивиди над 40-годишна възраст.

Феморална (бедрена) херния

Бедрената херния, заедно с ингвиналната херния, са херниите, локализиращи се в слабинната област. Те се появяват много по-често при жените и за  появата им роля играят бременността и раждането.  Тези хернии много по-често се усложняват със заклещване, ето защо, след като са диагностицирани, се препоръчва навременна операция.

Пъпна  херния

Пъпната херния се появява в пъпната ямка, което е естествено слабо място на предната коремна стена. Може  да възникне при кърмачета, от незатваряне на пъпния пръстен, но също така поради слабостта в тази област се получава и при възрастни индивиди, независимо от възрастта. Като причина се изтъкват наднорменото тегло, повишено вътрекоремно налягане от прекомерна кашлица, хроничен запек или бременност. При възрастни, пъпната херния се лекува само оперативно.

Епигастрална херния

Известни са и други видове хернии,известни като хернии на бялата линия, която се разполага на предната коремна стена от гръдната кост (мечовидния израстък) до пъпа.

Получават се в резултат на повишено вътрекоремно налягане и разрушаване на мрежестата структура на сухожилните разтеглици в областта, които са пробити от кръвоносни съдове.

Според локализацията си се делят на епигастрални, най-честите (81%), околопъпни- параумбиликални (16%) и хипогастрални (3%).

Често тези хернии се установяват случайно, или пък са с доста драматична клинична картина, поради малките размери на сака и честите заклещвания. При отлагане на лечението, което е само хирургично,  придобиват огромни размери.

Следоперативна херния

Хернии, които се появяват на мястото на предишна операция се наричат следоперативни. Тези хернии могат да се появят седмици, месеци или дори години след операцията и могат да  достигнат големи размери, като понякога са изключително трудни за възстановяване. При операции, при които се използват собствени тъкани (операции с напрежение), рецидивите достигат 50%, ето защо за препоръчване са операциите без напрежение с поставяне на полипропиленово платно.

Редки видове хернии

Лумбалната херния се появява в поясната област, като излиза през слаби места, т.н. поясни триъгълници.Долният, известен като триъгълник на Petit, е разположен между широкия гръбен мускул, външния кос коремен мускул и гребена на илиачната кост.Горният , (триъгълник на Grynfeltt), е разположен между квадратния поясен мускул,вътрешния кос коремен мускул и 12-тото ребро.Шпигеловата херния се появява на нивото на пъпа и няколко пръста по-надолу.Това е много рядък вид, по литературни данни от 2006г. са съобщени само 744 случая.Тя е трудна за диагностика и за лечението се препоръчва лапароскопия.Парастомиалната херния е вид следоперативна херния,която се появява там, където е нарушена целостта на коремната стена.Хиаталната херния представлява навлизане на част от стомаха в гръдната кухина през естествения отвор на диафрагмата, през който преминава хранопроводът.В тази част на стомаха се получава зона на повишено налягане, което силно понижава тонуса на долния стомашен сфинктер и благоприятства връщането на стомашното съдържимо към хранопровода.Когато хернията е голяма, тя може да притиска сърцето и да провокира ритъмни нарушения.При заклещване е необходима операция по спешност.

Лечение на херния

Лечението на херниите е единствено и само оперативно. Съществуват два метода за лечение – конвенционална и лапароскопска операция.

При конвенционалната (традиционната) операция,  посредством разрез и използване на собствени тъкани, херниалният сак се отваря и херниалното съдържимо се прибира, след премахването на сака се прави херниопластика.

При този метод се получава напрежение на тъканите в областта, съпроводени с дискомфорт, болка и по-дълъг период на възстановяване (4-6 седмици), има голям процент рецидиви (15-30%).

При лапароскопията с помощта на малки отвърстия на коремната стена, посредством микроинструменти и под видео контрол се извършва дисекция в областта на хернията и редукция на херниалния сак.Поставя се полипропиленова протеза (polypropyleneMesh), от вътрешната страна на коремната стена.

Преимуществата на лапароскопията са: вътрекоремното налягане благоприятства по-добрата фиксация на платното,по-слаба следоперативна болка,  по-добър комфорт за пациента и по-бързо възстановяване.Методът дава възможност за визуализиране на недиагностицирани хернии и е добър избор при двустранна и рецидивна херния.

 Автор:Д-р Росен Тушев

www.rossentushev.com

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД