Рак на простатата – какви са методите за справяне с проблема

Доц. Генадиев, като уролог Вие сте отдал голяма част от Вашите професионални усилия в областта на рака на простатата. Повече от 10 години работите за ранна диагностика на простатния карцином. Моля, направете кратък увод по тази не толкова коментирана тема.

Благодаря за възможността да споделя моите професионални наблюдения и заключения по тази тема.

Карциномът на простатната жлеза или ракът на простатата е заболяване на мъжете във възрастта най-често от 50 до 70 години. Това е най-активната възраст за един мъж. В тази възраст мъжете са най-силно семейно и социално активни личности, достигнали са своите професионални върхове. Известно е че рано открит, ракът на простатата е лечим.

Доц. Генадиев, как се извършва ранната диагностика и какви препоръки бихте отправили към пациентите?

За мъжете над 50-годишна възраст простатата е втори до трети по честота орган да развие рак, т.е. има възрастова причина за това състояние. Следва да се има предвид от пациентите.

Ранната диагностика на рака на простатата е възможна поради това, че простатната жлеза има собствен индикатор за състоянието си, ако ми позволите това широко определение. Това е така нареченият Простато Специфичен Антиген или ПСА. Само простатната жлеза има специфичен туморен маркер. От неговите стойности разбираме, че жлезата се променя по някаква причина – възпаление, доброкачествена хиперплазия, рак или други промени. Препоръчваме на мъжете на 50-годишна възраст да започнат ежегодно изследване на ПСА. Ако бащата на пациента е имал рак на простатата, тогава се препоръчва изследването и прегледът да започнат на 40-годишна възраст.

Доц. Генадиев, какви симптоми има ракът на простатата и кога пациентът трябва да се обърне към уролог?

Пациентите трябва да знаят, че ранният простатен карцином не се проявява с оплаквания, каквито мъжете имат при увеличена простата. Ранната диагностика е ключова за по-нататъшния изход. При рано открит карцином пациентът може да избира различни методи за справяне с проблема. Някои от тях класически, други все още в проучване. И отново напомням за риска при възрастта над 50 години.

Да разбираме ли, че пациентите с рак на простатата имат избор на лечебни методи?

Да, точно така. Целта е пациентът да бъде здрав, да живее дълго и не на последно място да запази качеството си на живот. Пациентът трябва да остане социално значим, семейно полезен и да запази самочувствието си като представител на силния пол. Трябва нашето лечение да бъде индивидуално избрано и с очакван успех за конкретния пациент, а не по принцип.

Класическите методи са три – радикална операция, лъчелечение и антиандрогенно лечение, по-популярно като хормонално лечение. Хормоналното лечение е класически метод, познат на българската практика, но не е радикален. За разлика от него първите два метода са радикални, което означава, че трябва да излекуват процеса. Това не винаги е така. След години настъпва така нареченият биохимичен прогрес, когато започва покачване на ПСА, въпреки проведено радикално лечение – оперативно или неоперативно. Тук отново се връщаме на диагностиката, от която сме започнали лечебния процес.

Всеки пациент е диагностициран в различен стадий на болестта и има различен здравословен статус. За един е препоръчителна радикална операция, за друг поради други болести, това е рисков метод. Важно е и запазване качеството на живот на пациента. В нашата страна вече има почти всички съвременни методи за справяне с този проблем и нещо повече – има и опит с прилагането им. Сред тези методи е и лапароскопската радикална простатектомия.

 

Какви са предимствата на лапароскопската радикална простатектомия пред отворената класическа операция?

За разлика от отворената операция, при лапароскопската се оперира от дистанция спрямо пациента. Операторът извършва операцията , без да докосва тъканите на болния с ръце, а чрез инструменти. Вижда тъканите чрез видеокамера и монитор с увеличение повече от 10 пъти.

Основното предимство на лапароскопската пред отворената техника е, че оперативната травма на пациента е значително по-малка и се запазва физиологичното равновесие на организма, не се губи кръв или това е незначително количество. По-щадящата операция съхранява имунитета на пациента, което е важно за онкологично болните. Пациентите след лапароскопска простатектомия най-често не изпитват болка, възстановяват се бързо и много важно – самостоятелно, без помощ от персонала. Така се запазва тяхното самочувствие като пациенти и хора, чувстват се независими. Професионалното удовлетворение за нашите усилия е бързото възстановяване на болния и леките следоперативни грижи.

Доц. Генадиев, Вие, като инициатор, основател и ръководител на „Вита Простата Център” в болница „Вита”, какво бихте препоръчал на българските мъже за тяхното урологично здраве?

Да, предложих инициативата за този Простата център и тя се осъществи с пълната подкрепа на ръководството на МБАЛ „Вита” и на целия болничен персонал. Казвам това, защото диагностиката на рака на простатата е атестат за институционално ниво. Това ниво се постига не само от уролога. Тук еднаква роля има осигуряването на апаратура, ниво на патологоанатомичната и клиничната лаборатории, операционен блок и т.н.

Целта на „Вита Простата Център” е в една болнична база нашите пациенти да получат съвременна диагностика и решение на проблема, независимо от диагнозата –доброкачествена хиперплазия или карцином (рак на простатата). Болницата разполага с високо технологична апаратура за лапароскопия и лазерна урология, съвременни инструменти и болнична база. Извършваме биопсия на простатата и лапароскопска радикална простатектомия.

Работим за удовлетворение, а това е основа за добра и съвременна медицинска помощ за нашите пациенти.

 

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really loved browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД