Хипнозата – какво и как лекува

Хипноза

Хипноза

Спомням си моята първа хипноза… Като лекар специалист- психиатър ми казваха, че в България този метод не се практикува ( освен в цирка като представление). През 2006 година се запознах с психолога Милен Николов, който редовно участваше в международни конференции по медицинска хипноза.  Бях сигурен, че не мога да бъда хипнотизиран, че през деня съм буден и вниманието ми е обострено… така разбрах, че хипнотичното състояние е характерно за всеки човек, дори и за мен, специалиста,… и има различни степени на задълбочаване. Макар, че хипнозата се сравнява със заспиване, всъщност тя представлява състояние на фокусирано внимание.

Състоянието е между сън и бодърстване. Ту заспивах, ту леко се пробуждах. Чувствах, че контролирам действията си, но не исках да помръдна. Спомням си повечето неща, защото вниманието е фокусирано. Всъщност съвременната хипноза в ХХІ век е по-будна. След сеанса имах усещането, че летя. Съзнанието се освобождава от своите илюзии, комплекси и блокажи. Човек чувства сили и има идеи как да подреди реалността си…

Да , в България тогава нямаше много специалисти и преподавателят ми Милен Николов канеше психиатри- хипнотизатори от други страни. Аз се обучавах и от д-р Пантазис Йорданидис от Гърция, по-късно и от Иво Величков – един безспорно добър психолог-хипнотизатор и спортист (може би някои хора го свързват с школата по безконтактен бой – санди мурти). Милен Николов  почина , но той създаде Българската асоциация по хипноза, която сега се ръководи от Калин Цанов и има много специалисти в цяла България. Някой от тях са психиатри, други зъболекари или хирурзи, има и много психолози. Мога да кажа, че в България този метод се използва отново.  И все пак-какво е хипнозата?

Хипнозата е научно утвърден лечебен похват и е част от многобройните психотерапевтични техники. Като практика  е била позната в жреческата и в народната мистично-емпирична медицина. През ХVІІІ век преминава през преднаучен етап в развитието си, сварзан с името на виенския лекар Месмер. Той лекува чрез хипноза функционални заболявания, но се заблуждава, че е открил магнетизъм, присъщ на живите организми. По неговата хипотеза и име най-напред се нарича „магнетизиране”, а по-късно „месмеризиране”. Названието хипноза ( от гр.хипнос- сън) е дадено през 1843г. от Брайд, след като психотерапевтите водят близо половин век борба за признаването и от академичните среди. Така хипнозата става първият психотерапевтичен метод, завоювал място между научно утвърдените похвати. Хирурзите и зъболекарите прилагат първи хипноза в практиката си, като я използват за обезболяване при операции преди откриването на хлороформената наркоза.

Сега е установено, че тя е полезно и здравословно  естествено състояние на съзнанието, при което човек е напълно отпуснат, но в съзнание. Всъщност това състояние е познато на всеки един човек. Ежедневно, около 12 пъти на ден, всеки човек по естествен начин преминава в това състояние на лека хипноза подобно на релакс и почивка. Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл Бета към по-ниския Алфа, а после, за кратки последователни периоди, към Тета и Делта. По-голямата част от съня ви протича в Алфа честотен цикъл – алфа съзнание.

В алфа съзнание мозъчните клетки функционират за разрешаване на психологичната ситуация в кохерентен (едновременен)  режим на работа. Тази промяна на активността предизвиква невропластичност, създават се нови връзки и взаимоотношения при хармоничен режим. Така невъзможните и трудни ситуации стават лесни и имат по няколко решения.  Чрез централната нервна система се хармонизира и работата на органите и целия организъм. Повлияват се стрес –гастрита, стрес-хипертонията, стрес-колита, главоболието Това са така наречените психосоматични болести , при които стресът поразява телесните органи. Много добре се повлияват невротичните и свързани със стрес състояния на нервната система, болестите от невротичния кръг – страхови неврози, панически кризи, депресии, безсъние, психосоматични болки и мн. други. Хипнозата се използва и за лечение на различни видове зависимости, интернет пристрастеност, хранителни разстройства, злоупотреба със сладко и т.н. Възможно е лечението да се проведе без никакави лекарства.

  За постигане на висока ефективност е необходимо хипнотерапевтът  да е лекар-психиатър , преминал обучение в хипноза и хипнотерапия.

Хипнотерапията е един от най-мощните психотерапевтични методи за постигане на физическа, умствена , емоционална и душевна релаксация.

Начин на провеждане:

Отделният сеанс се извършва на четири етапа:

-          Предварителен етап- включва беседа с клиента или пациента за определяне на целта за работа.

-          В етапа на въвеждането пациентът е или седнал  удобно на стол, или легнал на кушетка. Въвеждането може да е инструментално: с махало, картичка с фигура, стъклено топче и др.  Най-често въвеждането е словесно- клиентът слуша думите на терапевта без напрежение, без усилие и без волево съсредоточване върху тях.

-          Следват внушенията, които са насочени към отстраняване на болестните симптоми или към възприемане на благоприятни нагласи от страна на клиента.

-          Последният етап е извеждането от хипноза. То става пак по словесен път.

Всички хора изпадат в хипноза и могат да бъдат хипнотизирани, но може да не си спомнят и да отричат. По-скоро пациентите са в различна дълбочина на хипноза. Първата, най-леката степен е сомнолентност. В нея пациентът е в състояние по свое желание да се противопостави на внушенията, например да си отвори очите. Втората степен е хипотаксия. В нея пациентът не може (но обикновено и не иска) да си отвори очите; той се поддава първо на някои, по-късно на всички внушения, за които обаче запазва спомен.  В третата степен сомнабулизъм- хипнотизираният се поддава на внушения, за които впоследствие няма спомен. На практика медицинската хипноза използва първите две степени – сомнолентност и хипотаксия. Ефективна е като терапевтичен курс , 10 хипнози по 2 седмично, може и по-често или по-рядко. Първата хипноза е въвеждаща в метода, не винаги е достатачно дълбока и лечебна. Често първият път клиентът е любопитен как точно ще заспи, вниманието му е изострено, по-трудно се отпуска и нормално е в лека степен на сомнолентност. Следващите сеанси са по-ефективни и лечебни.

Хипнозата, чиято научна история продължава над 200 години, има своеобразна съдба. Тя бива или ентусиазирано приемана, или безогледно отхвърляна и това важи и за днешната психотерапия ( помислете си само колко тонове лекарства стават излишни ). И все пак остава фактът, че и днес методът на хипнозата занимава научната мисъл. Тя е доказал ефекта си метод и е част от многобройните психотерапевтични техники.

Автор: д-р Яни Стефанов

 

 

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД