Ако човек живее здравословно, може да удължи живота си с 14 години

 

Ако човек живее здравословно, може да удължи живота си с 14 години.

Ако човек живее здравословно, може да удължи живота си с 14 години.

Проучване, продължило десетилетие, включващо
20 000 души, установява, че онези, които не са спазвали всички тези 4 критерия, четири пъти по-вероятно е да са починали от онези, които са ги спазвали. Откритието се потвърдило независимо от наднорменото тегло или бедността, в която хората живеят. Много хора могат да променят продължителността на живота си чрез прости промени.
Проучването се провело между 1993 – 2006 год. в графство Норфолк от Кембриджския университет и Съвета за медицински проучвания на Англия. Участниците били на възраст между 45 и 79 години, от различни социални групи и доколкото им било известно при включване в проучването, не боледували от рак или сърдечни проблеми.
Намаляване на продължителността на живота
Давала им се по една точка, ако в момента са непушачи, консумират между една и 14 единици алкохол на седмица (еквивалент на половин до седем чаши вино), хранят се с плодове и зеленчуци пет пъти на ден и са физически активни. Последната категория – физически активни – се характеризира като хора, упражняващи седяща работа, но с включени в дневния график физически упражнения по половин час на ден, или практикуващи неседяща работа.
Учените установили, че тези, получили четири точки по всички критерии, е много по-малко вероятно да са починали по време на провеждането на проучването, отколкото тези без никакви точки. Освен това било установено, че 60-годишен човек с нула точки бил еднакво застрашен от смърт, както и 74-годишен с пълни четири точки.
“Знаем, че поотделно такива мерки като нетютюнопушенето и редовните физически упражнения могат да се отразят на дълголетието, но за първи път разглеждаме всички тези фактори в съвкупност – каза проф. Кей-Тий Кау, провеждащ проучването. –
Също така открихме, че социалният статус и ИТМ (индекс за телесна маса ) не оказват никакво влияние. Това означава, че огромна част от населението може да почувства ползите за здравето си като приложи някои лесни и умерени промени.”
Откритията са най-ясно изразени при намаляването на смъртността вследствие на кардиоваскуларни болести, като хората с нула точки били пет пъти по-застрашени, отколкото тези с четири точки. Но имало и зависимост между точките и смъртността, причинена от ракови заболявания. Основният анализ изключвал хора с наличието на известни болести, но учените установили, че тези със сериозни диагнози живеят по-дълго, ако имат по-висок брой точки от скалата.
Участниците в кампании, свързани със здравето, приветстват проучването. “Това са добри новини и показват, че ако живеят здравословно, хората могат да намалят риска от смърт вследствие на сърдечни и циркулаторни заболявания. При употреба на умерени количества алкохол, нетютюнопушене, редовни физически упражнения и диета богата на плодове и зеленчуци се увеличават шансовете за дълголетие.”
Всеки е отговорен за собственото си здраве. Чрез малки и прости промени в начина на живот, хората могат директно да повлияят на здравето си.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Много интересна статия. Може ли да напишете нещо и за дълголетието на английската кралица, моля?

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД