Естетика и функция, функция и естетика

                                                                                                           

Това мото трябва да стои над всяка дентална практика. Естетиката е удоволствие за сетивата.Всички зъболекари по света възстановяват разваления зъб с цвят идентичен на оригиналния.Хоризонтите в естетиката са необятни, но дали само това е достатъчно?

При съвременния подход към възстановяване на зъбите стои въпросът за възстановяване и на нормалната функция на дъвкателния апарат.Това означава да се реставрира загубената дъвкателна повърхност и свързаните с нея движения на долната челюст с изключителна коректност спрямо долночелюстната става , мускулните взаимодействия и нервите.Това не е тенденция в стоматологията, а необходимост.
Зъболекарите не трябва да лекуват един зъб, да направят една коронка, един мост. Проблематиката трябва да се разглежда триизмерно в целия  лицево-челюстен комплекс.Той включва две много сложно устроени и уникално работещи стави.Те работят в пълен синхрон и затова никога не се разглеждат поотделно.Чрез тази двойка стави подвижната долна челюст се свързва с горната и подпомогната от съединително – тъканни връзки се държи много здраво към нея.Лицево-челюстният  комплекс включва още  четири чифта мощни дъвкателни мускули. Към тях се включват и помощни мускули от областта на устата и шията.При тяхното съкращаване се извършва определено движение на долната челюст.
Двете челюстни кости , горна и долна, имат алвеоларни израстъци (венци), в които са разположени зъбите, подредени в зъбни редици.Човешкото съзъбие се състои от четири морфологично и функционално разпределени зъбни групи-резци, кучешки, малки и големи кътници.Формата на дъвкателната повърхност съответства на функцията им и всичко това работи в синхрон, направлявано от централната нервна система.Тя получава информация за позициите на зъбите, състоянието на мускулите и задава определено движение –бързо, несъзнателно и рефлекторно, т.е. не мислим , когато дъвчем, докато не се появи проблем, например малко камъче в храната.Тогава се натоварват само една двойка зъби-антагонисти (горен и долен).Информацията се предава от периферната към централната нервна система и се превръща в съзнателен елемент – камъчето се отстранява и проблем няма.
Когато обаче пломбата или коронката са малко по-ниски или по-високи, централната нервна система разчита това като повтаряща се многократно травма.Ако не настъпи корекция, анатомичните структури влизат в етап на адаптация и пациентът все още не усеща проблем .
Какво се случва във времето?За да се осъществи дъвкателната функция някои от противоположните двойки зъби започват да се приплъзват  по различен начин.Това  променя позицията на ставната главичка и намиращия се над нея диск.След около две години дискът в ставата се измества, чува се щракване и се усеща слаба болка.Това смущава пациента, но все още не е достатъчна причина да потърси помощ.След още една година се появяват по-остри болки, които се усещат като болезнени точки и се появяват в мускулите на дъвкателния апарат или в местата , където те се захващат. На тази фаза пациентите говорят за зъбни болки, мигрена или дори за  по-тежко страдание.Сигурен признак, че нещо не е наред е сутрешното схващане на дъвкателната мускулатура , болки в зъбите, усещане за умора.
През 70-те години на миналия век група стоматолози от Германия се заинтересуват от проблема и създават работна група за диагностика и лечение на функционални смущения в дъвкателния апарат.С навлизането на новите технологии  изследванията водят до забележителни резултати.Освен от некоректна дентална помощ функционални смущения могат да се провокират и от вредни навици и паразитни движения  като смучене на пръст, гризане на нокти, хапене на устни,  както и от стрес, който се изразява в стискане, триене, скърцане със зъби нощем.Често това се случва и при пациенти с гастрит и язва на дванадесетопръстника и разбира се,  при хора с ортодонтски аномалии ( проблеми със захапката, криви зъби, струпване на зъби и други такива).
Лечението е дълго и изисква прецизност.Много важно е пациентът да е информиран какво предстои и да сътрудничи на стоматолога.Най-напред се прави функционален анализ на дъвкателния апарат, за да се установят пораженията нанесени на ставата, диска, мускулатурата, лигавицата.Трябва да се открие причината  за нарушаването на функцията и да се отстрани, а ако не е възможно, то поне да се намали въздействието на тази причина. С цел да се подобри нарушената артикулация и да се възстанови модела на движение на мускулите може да се предприеме шиниране. Едва след като се подобри състоянието може да се пристъпи към точно, коректно, функционално и естетично възстановяване на зъбните редици.

Автор: Д-р Емилия Янева

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Zdravejte,
    Moje li da razbera koordinatite na Dr. Yaneva?

  2. За съжаление доктор Янева си отиде от този свят.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД