За първи път: Безкръвно оперират рак на простатата

Най-авангардната методика в света за лечение на рак на простатата – високо енергийна прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /ХИФУ/, от 2010г.  вече се прилага и в България. „Това е напълно безкръвна и безболезнена процедура за трайно излекуване на коварната болест”, обяснява урологът д-р Рангел Старев, консултант в Пловдивската клиника „Медикус Алфа”, едно от двете български  лечебни заведения, прилагащи тази най-нова методика. Апаратурата пристига от Англия, когато има записани пациенти и с нея работят английски специалисти в екип с уролозите от клиниката.   Д-р Старев уточнява, че терапията не измества досегашните оперативни методики, но  е с безспорни предимства при клинично и хистологично доказани пациенти в 1- 2 стадий на болестта. Ултразвуковото лечение на простатен рак има следните предимства:
• Процедурата трае до 3 часа и възстановяването след това е само 1 ден, а не 3 месеца /от които минимум 20 дни болничен престой/, както е при традиционната отворена операция. След ултразвуковата терапия мъжът е работоспособен още на петия ден.
• Над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция за разлика от класическата операция (радикална простатектомия), след която се установява временно или трайно незадържане на урина и полова немощ в около 30% от случаите.
Чрез високоенергийната прицелна ултразвукова терапия се прави аблация – унищожаване на простатната тъкан посредством силнофокусиран ултразвук. Злокачествените образувания буквално се стопяват, обяснява  действието на ХИФУ д-р Старев. На мястото на унищожените клетъчни структури се образува съединителна тъкан, в която няма туморни клетки.
Ракът на простата е на първо място между неопластичните заболявания при българина като изпреварва рака на дебелото черво и белите дробове, отчита статистиката. От 2007 г. насам годишно в България се доказват около 5 000 нови случаи с карцином на простатата. От тях само около 46 процента се намират в лечим стадий, тоест болестта не е напуснала органа и не са налице метастази. Около 75% от тази група могат да се излекуват при навременна диагноза и при квалифицирано компетентно лечение. Изключително важно е ранното откриване на болестта. Това става с редовни профилактични прегледи и изследвания.  При мъжете на възраст над 50 години е желателно консултациите да са минимум веднъж годишно.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД