Опасен ли е пиърсингът за уста

Наблюденията на хора с пиърсинг в устната кухина показват тревожни резултати. Проблемите с венците и зъбите зачестяват при перманентно дългогодишно наличие на чужди твърди тела в устата.
Увеличава се броят на пациентите посетили зъболекарските кабинети, които имат пиърсинг на устните, езика или бузите – това показват отчетите от практиката в Австрия. С течение на времето се появяват оплаквания от болки, получава се неравномерно изтриване на зъбите и прибиране на венците, което понякога стига до няколко милиметра и дори оголване на корените на зъбите. При някои пациенти се наблюдават проблеми с намиращите се отдолу кости.
Особено проблематичен е пиърсингът на езика – колкото по-напред е поставен, толкова по-лоши са последиците. При всяко ядене, при говорене и въобще при всяко движение на езика пиърсингът удря постоянно зъбите на едно и също място. Зъболекарите отправят предупреждение специално за пиърсинга от метали. Колкото е по-твърд металът, толкова са по-големи нанесените увреждания. В случая са за предпочитане изкуствените материали.
Към това се прибавя постоянната опасност от инфекции, вследствие на отлаганията. Поддържането на хигиената на пиърсинга в устата е трудно. Често това е причината за образуване на отлагания, които променят цялостната бактериална флора в устата и това води до образуването на кариеси. Зъболекарите съветват: ако все пак се носи пиърсинг в устата, той трябва да се изважда ежедневно и да се дезинфекцира . Освен това езикът трябва старателно да бъде почистван.
Като цяло пиърсингът на езика е нежелателен, тъй като става въпрос за един много чувствителен орган на човешкото тяло. Съгласно китайската медицина езикът има точки, отговарящи на органите на цялото тяло и на енергийните потоци. Например предната част е свързана с червата и стомаха, а страничните части – с черния дроб. Ето защо, често след поставянето на пиърсинг на езика се получава неразположение на стомашно-чревния тракт. Допълнително възникват и неприятни възпалителни процеси, отоци и проблеми при преглъщане, говорене и дъвчене.
От медицинска гледна точка не е здравословен и пиърсингът на долната устна. До този извод са стигнали проучвания, проведени от Медицинския университет във Виена. За целта са наблюдавани 100 лица на възраст между 14 и 28 години. Резултатите показват: при 72% от участниците се наблюдават леки до съществени вреди точно там, където пиърсингът се допира до венците. За сравнение: едва 4% от изследваните участници без пиърсинг имат незначителни промени във венците.
Друго доказателство за медицинските проблеми, предизвикани от пиърсинга е намаляването на популярността им в последно време. В Европа всяка девета жена и всеки петнадесети мъж имат пиърсинг. Близо 70% от тези хора споделят, че имат проблеми с локални инфекции, кървене, алергични реакции и хематоми в областта на пиърсинга.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Всичко в тази статия е вярно. Аз имам пиърсинг на езика от близо 3 години, току-що го махнах, защото имам купища проблеми със зъбите. Общо 3 повредени зъби за период от 3 години – съмнително. Едва на 19 години съм, а вече имам толкова много развалени зъби. Моят съвет към тези, които имат пиърсинг или мислят да си направят – НЕДЕЙТЕ, МАХНЕТЕ ТОВА НЕЩО ОТ УСТАТА СИ ПРЕДИ ДА СТАНЕ ПРЕКАЛЕНО КЪСНО (както при мен, но на мен нямаше кой да ми каже и ето сега си патя – ЖЕСТОКО). Помислите преди да си пробиете езика за предстоящите проблеми вместо да мислите колко атрактивни ще бъдете с новата „придобивка“ . Казвам всичко от опит!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД