Алкохолът е свързан с 1 от 25 смъртни случая

Учените от университета в Торонто добавят също, че броят на заболяванията, свързани с употребата на алкохол, в най-голяма степен оказва влияние върху бедните.
В световен мащаб, средният прием на алкохол е около 12 единици на седмица, но в Европа той е 21,5. Авторите на доклада предупреждават, че ефектът  от алкохола е сходен с този от тютюнопушенето преди десетилетие.
Анализът установил също, че 5% от годините живот с недъг са резултат от консумацията на алкохол. Въпреки, че има някои ползи от умерената употреба на алкохол във връзка с кардиоваскуларните заболявания, те съвсем не могат да се сравнят с вредния ефект, причина за болести и травми, дължащи се на прекомерната и системна употреба.
Болести, директно свързани с употребата на алкохол са например заболяванията на черния дроб, множество заболявания като рак на устната кухина и на гърлото, колоректален рак, рак на гърдата, депресия и сърдечен удар.
Моделите на употреба на алкохола се различават в различните страни и учените изтъкват, че по-голямата част от възрастното население – 45% от мъжете и 66% от жените – се въздържат от алкохол през голяма част от живота си. Сред американците, средната употреба на алкохол е 17 единици за седмица, докато в Средния Изток тя е най-ниска – 1,3 единици.

Смъртност

За 2004 , последната година, в която са налични данни в световен мащаб, 3,8% от смъртните случаи по света (около 1 на 25) са свързани с алкохола.
Като цяло, смъртните случай вследствие употребата на алкохол са се увеличили от 2000 год. насам, главно поради засилената консумация на алкохол сред жените.
На Европа се падат най-голямата част от смъртните случаи – 1 на 10 от случаите са пряко свързани с него. В страните от бившия Съветски съюз, това съотношение е най-високо – 15%, или 1 на 7 смъртни случая.
В световен мащаб, при мъжете вероятността от смърт, свързана с употреба на алкохол, е по-голям, отколкото при жените, а младите хора имат по-големи шансове да развият болест, вследствие от алкохола, отколкото възрастните.
От годините от живота, прекарани с недъг причинен от алкохола, 34% се падат на хора на възраст 15-29-години, 31% са в групата на 30-44-годишните, и 22% – при тези на възраст 45-59 години.
Проучването, водено от д-р Юрген Рем, твърди: “В световен мащаб, ефектът от алкохола, свързан със заболяванията, е от същата величина, както този от тютюнопушенето през 2000 год., но е най-тежък в развиващите се страни. Това откритие не е изненадващо, след като световната консумация на алкохол се увеличава, особено в най-населените страни като Индия и Китай. Изправени сме пред огромно бреме, свързано с употребата на алкохол, във времето, когато знаем повече от всякога за това какви стратегии могат ефективно и с малко средства да контролират вредите, нанесени от алкохола.”
Безотговорна продажба
Това проучване е зов за пробуждане в световен мащаб. Нужна е международна рамкова конвенция за контрол над алкохола, подобна на тази при тютюневите изделия и то колкото е възможно по-скоро, за да се приложат  на практика мерките, необходими за ограничаването на вредата от алкохола. Това включва увеличаване на цената на алкохола, намаляване на леснодостъпността и рекламата му, и тези действия трябва да започнат незабавно.” , казва проф. Ян Гилмър, президент на Кралския лекарски колеж.
Тези статистики отразяват и Англия, където смъртните случаи, причинени от алкохола са нараснали с една пета от началото на десетилетието.
Вече няма съмнение, че ако употребата на алкохол в обществото е голяма, то вредите в резултат на това ще нараснат.
Много страни търсят нови начини да намалят смъртнотта вседствие употребата на алкохол и да облекчат товара върху здравните услуги, като увеличават цената му, за да намалят консумацията. Поставянето на пречки пред безотговорната продажба на алкохол на ниски цени ще бъде стъпка в правилната посока, смятат здравни специалисти.
Източник: BBC News

Общо 4 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Да му мислят руснаците и финландците. Аз лично се придържам към мъдростта на римляните :-) ))

  2. Ха, с това бяло вино на снимката …
    А какво стана с теорията за ползата от пиенето на червено вино? Какво да каже Дионс, той изобщо не е бога на смъртта! :-) От тази статия излиза,че трябва да се преквалифицира:-) :-) :-)

  3. Ами смъртните случаи на фиркани зад вокана и техните жертви? Тая тема е малко гадна, но като прибавм и тях ще изчезе че почти всички умират от алкохол :*)

  4. На тия пичове от BBS-то дето са я писали тая статия явно им е изветряло уискито и за това са измислили тия гадости. Май нещо много са намразили света ;-)

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД