Гъбички по краката

Гъбичките по краката предизвикват възпалителни кожни процеси в областта между пръстите и по ходилата. Ако не се лекуват своевременно, те се разпространяват и по ноктите и по-нагоре по крака.
Типичните симптоми са зачервявания, потене, белене на кожата, образуване на мехури и силен сърбеж. Предизвиканите реакции при гъбичките по краката са с различна интензивност.

Гъбичките се завъждат в мокра среда и при топлина. Областта между пръстите е идеалното място за целта, особено при недостатъчно проветряване вследствие на облеклото. Често двата крака са едновременно засегнати. Основните причини за появата на гъбичките са недостатъчната хигиена, носенето на чужди обувки или чехли, пиенето на антибиотици, запотяване и др.
В нашите географски ширини инфекцията вследствие на гъбичките по краката е много често срещано явление. От 30% до 70% от всички хора все някога през живота си са засегнати от гъбички по краката или ноктите. За сметка на това,  ходещите предимно боси нации практически не страдат от такъв вид инфекции. Децата рядко са засегнати от гъбичките, но с напредване на възрастта рискът се увеличава. При жените гъбичната инфекция се наблюдава по-рядко, отколкото при мъжете. По всяка вероятност причина за това са чорапите и обувките, както и хигиенните навици, тъй като влагата е една  от основните причини за избухването на гъбичната инфекция.
Причини за гъбичките по краката
Причинителят са нишковидни гъбички (Dermatophyt), които нападат специално кожата и ноктите. Характерно за тях е, че се разпространяват само в най-повърхностния слой на кожата.Пренасянето на гъбичките става от човек на човек, предимно при непосредствен контакт, както и чрез типичните източници на инфекциите – подовете в обществените бани и басейни, обувките, чорапите и текстилните подови покрития. Заразяването става на всички места, където от краката на босо ходещия човек падат малки люспички, които после полепват по стъпалата на друг човек. Инфекцията се предизвиква от влажната среда. По този начин тесните обувки, потенето, недоброто подсушаване в съчетание с неподходящото облекло ( чорапи и обувки от изкуствена материя, гумени ботуши и др.) стават основните причинители за избухването на кожната инфекция.
Симптоми
При гъбички по краката (Tinea pedis) първите симптоми се появяват в повечето случаи между четвъртия и петия пръст, като симптомите могат да бъдат от незначително зачервяване и белене със сърбежи до болезнено напукване на кожата. По външната страна на пръстите на краката се образуват множество малки мехурчета. Тази форма на гъбички по краката може с години да не се прояви или много бързо да засегне стъпалата, периферията на ходилото или задната част.
Съществуват и други видове гъбички по краката, последствията от които са аналогични.
При диагностицирането на гъбичките по краката от особена важност е да се определят причините за заболяването. Не си поставяйте сами диагнозата! Понякога подобни симптоми могат да се предизвикат и от други фактори (заболявания), например от псориазис, бактериални инфекции или екземи.
Лечение
Ако при гъбички по краката кожата е силно възпалена, терапията трябва да започне с обработка на възпалението. Едва когато то е отшумяло напълно, може да се започне с отстраняването на причинителя със специфичните за целта средства (антимикотици). Те се предлагат като мехлеми, кремове или пудри. Ако гъбичките са устойчиви на външна терапия, антимикотиците трябва да се приемат вътрешно под формата на таблетки.
Наред с медикаментозното лечение от изключителна важност е  да се спазват определени хигиенни изисквания и краката да се държат постоянно сухи. Засегнатите трябва да подсушават добре краката си, да носят памучни чорапи, които да се изваряват и в никакъв случай да не носят тесни обувки. Освен това се препоръчва всички предмети, до които се допират краката (чорапи, обувки, чехли) да се обработват с дезинфекциращи средства срещу гъбички.
Превантивни мерки
За предотвратяване на проблемите с гъбичките по краката и ноктите от особена важност е поддържането на пространството между пръстите и недопускане на овлажняването на тези зони. Ако засегнатите се потят повече, трябва да се използват някои средства като например талк, да се избягват синтетичните материи при избора на чорапи, обувки или домашни чехли, тъй като в противен случай се стимулира образуването на влага и оттам развитието на гъбичките. Заразените да използват отделна кърпа само за краката, като тя трябва да се дезинфекцира по съответните начини (преваряване, обработване с дезинфекциращи средства).
За предотвратяване на заразяването с гъбички задължително трябва да се избягва ходенето с боси крака на обществени места. Това включва освен басейните и баните, също и хотелите. Дори в четиризвездните рискувате да се заразите, ако преди това в стаята е пребивавал вече инфектиран с гъбички посетител, който е ходил бос, както в банята,  така и по мокета в стаята.
Много рисковано място за заразяване е сауната. Там задължително използвайте лични кърпи, не допирайте дървото с кожата си и естествено влизайте винаги с джапанки, без да стъпвате с бос крак на пода или по пейките.
На изброените места използвайте винаги собствените си кърпи .
Друга препоръка е да не се носят дрехи, чорапи или терлици и най-вече обувки, чехли, джапанки, домашни пантофи и други подобни от няколко души.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД