Няколко съвета за деловите хора

Натовареното и динамично ежедневие ни отдалечава все повече от балансирания начин на живот, стресира телата и психиката ни, което често води до здравословни проблеми. Независимо от липсата на време и бързите обороти на деловата ни дейност,  има няколко неща, към които трябва да проявим воля – това са балансираното хранене и движението.

Не пропускайте храненето през деня

Стресът и липсата на време през деня изтласкват в забвение правилното и балансирано хранене. А точно това е необходимо за енергичния и ползотворен работен ден. Сандвичът от пълнозърнест хляб с добавени пресни листа от салата, резени краставица и домат поддържа добрата форма.

Който няма време за обедна почивка може да освежава работоспособността си и доброто си физическо и психическо състояние с междинни закуски. Консумирането на различни видове храни и редуването им през определени интервали, например плодове и зеленчуци с млечни продукти,  премахва еднообразието.
Мразещите да закусват сутрин могат да разделят първото хранене за деня на няколко части. Предимството на консумирането на малки количества, но по-често,  е вече стара истина. Посягайте по-често към плодовете или хранителните продукти с по-малко мазнина. Не се хранете между другото, а отделете за това една минута, за да изядете на спокойствие ябълката си.
Ако имате желание, сгответе предварително и вземете със себе си в службата балансирания обяд. В офиса можете само да го затоплите набързо.
Междувременно за ободряване може да се  консумират сокове от изцедени плодове.
Повече движение
С малки трикове може да организирате ежедневието си в офиса така, че да използвате максимално всяка възможност за добавяне на движение – качете се пеша по стълбите, вместо с асансьора или отидете до съседната стая при колегата си, вместо да му телефонирате. Това намалява напрежението и помага за по-доброто настроение. Който на работното си място се движи прекалено малко или въобще не, започва да се оплаква от болки в гърба или от главоболие.
Едно от правилата гласи: сядайте само когато се налага. Започнете активността си още в началото на деня. Ако живеете сравнително близко до работното си място – идете пеша; ако сутрин трябва да изминете по-голямо разстояние, качете се на колелото или пропътувайте част от пътя с колата, паркирайте я и изминете останалото разстояние пеша. Ако пък предпочитате градския транспорт, оставете си малко повече време и слезте една спирка по-рано или хванете трамвая от следващата спирка. Така ще си осигурите малка разходка още преди да е започнало работното  време.
В офиса прекъсвайте дълго продължаващата работа в седналo положение с малки почивки за раздвижване. Стимул за това може да бъде преместването на факса или принтера на няколко метра от мястото където седите. Това ще ви принуди да ставате по-често. Освен това има неща, които не изискват задължително да ги правите в седнало положение, например прeглеждането на пощата.
През почивката се разходете навън. При многочасова работа пред компютъра, мускулите на врата и гърба се натоварват  повече, което води до схващане и понякога до главоболие. Обедната почивка може да използвате за разтоварване на тези мускули като направите кратка разходка. Движението на свеж въздух се отразява добре на цялостния тонус на тялото ви. Така можете да стартирате следобеда с нови сили и по-добра работоспособност.
След напрегнатия ден в офиса организмът  има нужда от разпускане и същевременно от уравновесяване чрез физическо натоварване. Разтоварването или спортуването са идеално решение за приключване на деня.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД