Какво представлява артритът и защо се появява

Артритът е увреждане на ставите, включващо възпаление. Ставата е мястото в нашето тяло, където се събират две отделни кости. Нейното предназначение е да движи частите на тялото,  свързани чрез костите. В буквален превод артрит означава възпаление на една или повече стави.

Артритът често е съпроводен от болки в ставите.Има много видове артрит (над 100 на брой). Видовете варират от такива, свързани с износването и роненето на хрущяла (като остеоартрит), до тези свързани с възпаление, резултат от свръхреакция на имунната система (напр. ревматоиден артрит). Всички тези видове характеризират едно от най-разпространените хронични заболявания в света.
Причините за артрита зависят от неговата форма. Причини могат да са: контузия (която може да доведе до остеоартрит), метаболитна аномалия (като подагра и псевдоподагра), а също и неустановени причини .
Артритът е класифициран като едно от ревматичните заболявания. Това са заболявания, които са най-различни  индивидуални болести, с различни особености, лечение, усложнения и прогнози. Приличат си по това, че атакуват ставите, мускулите, връзките, хрущялите и сухожилията  и много от тях могат да засегнат други вътрешни органи.
Какви са симптомите при артрит
Симптомите при артрит включват болки и ограничена функция на ставите. Възпалението на ставите от артрит се характеризира като скованост, подуване, зачервяване и раздразнение. Може да има наличие и на ронливост на ставите.
Много форми на артрит, тъй като представляват ревматични болести, могат да причинят симптоми, засягащи различни органи от тялото, които не са директно свързани със ставите. Затова симптомите при някои пациенти с определени форми на атртирит могат да включват висока температура, подуване на жлези (лимфни възли), загуба на тегло, преумора, неразположение, и дори симптоми от аномалии на органи като белите дробове, сърцето и бъбреците.
Кой е застрашен от развиване на артрит
Страдащите от артрит са мъже и жени, деца и възрастни. Приблизително 350 милиона души по света страдат от артрит. Почти 40 милиона са болните от артрит в САЩ, в това число и четвърт милион деца! Повече от 27 милиона американци имат остеоратрит, а близо 1,3 милиона страдат от ревматоиден артрит. Повече от половината от хората с артрит са под 65-годишна възраст, а около 60% са жени.
Как се диагностицира артрит и защо това е важно
Първата стъпка при диагностицирането е срещата между лекар и пациент. Лекарят ще изучи историята на симптомите, ще прегледа ставите за възпаление и деформация, и ще зададе въпроси или ще направи преглед на други части от тялото за възпаления или следи от заболяване, което може да повлияе на други органи. Освен това, може да назначи изследвания на кръвта, урината, ставната течност и рентгенови снимки. Диагнозата се базира на модела от симптоми, разпространението на възпалените стави, и резултатите от кръвните изследвания и рентгеновите снимки. Може да са необходими няколко посещения преди лекарят да постави диагнозата. Специалистът, който се занимава с артрита и свързаните с него болести, се нарича ревматолог.
Много форми на артрит са повече неприятни, отколкото сериозни. Много пациенти, обаче, страдат ежедневно от болки и нарушена работоспособност, причинена от артрита и неговите усложнения. Навременната и точно поставена диагноза може да предотврати необратимите нарушения и инвалидност. Подходящите програми с упражнения и почивка, лечението, физическата терапия и възможности за хирургична намеса, могат да оптимизират дългосрочните резултати при пациенти с артрит.
За постигането на оптимално здраве е необходимо,  както преди, така и след поставянето на диагнозата, да се поддържа комуникацията с лекуващия лекар. Това е важно и за него, за да бъде в течение на измененията на симптомите при пациента, както и понасянето и приемането на лечението. Важно е и за пациентите, за да са уверени, че са получили яснота за диагнозата, за това как протича заболяването и какви може да са последствията от него. Това е решаващо и за безопасността при приема на лекарства.
Как се лекува артрит
Лечението е пряко зависимо от вида на артрита. Точното диагностициране увеличава шансовете за успешно лечение. Наличните до момента лечения включват физическа терапия, поставяне на шини, налагане на студени компреси, вани с парафин, противовъзпалителни лекарства, медикаменти, променящи имунитета и хирургични операции.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД