Здравословна домашна среда

Всички имаме желание да създадем уютна и удобна обстановка в дома или на работното място. При ремонт или подмяна на обзавеждането отделяме много време за изучаване на актуалните дизайнерски тенденции, за избистряне на концепцията за разположение на отделните елементи, за максимално ефективното използване на вътрешното пространство, правим проучване на възможностите и цените на продуктите, предлагани на пазара. Но колко от нас се сещат да обърнат внимание на състава на компонентите и имаме ли достатъчно информация за параметрите, на които трябва да отговарят всички елементи на вътрешното пространство.  Проблемът  с екологичната вътрешна среда започва от строителството на сградата и вложените материали и технологии, преминава през мазилките, боите, лаковете, материите на подовите настилки и обзавеждането, текстила и стига до общата хигиена, проветряването, ароматизаторите.
При проведено от Института за хигиена на околната среда към Медицинския университет във Виена през 2003 г изследване са направени замервания на въздуха в 160 жилища в пет района на града. Единственото условие към участниците преди замерванията е да не се пуши в жилището осем часа преди това, без да бъдат налагани други ограничения в ежедневните дейности на обитателите. Резултатът показва: в 155 жилища не са намерени вещества във въздуха, които да се отразяват на здравето на обитателите; в четири са намерени единични повишени стойности, поради факта, че неотдавна преди измерването в тях са направени частични промени – било е боядисвано, сменяни са подовите настилки, купено е ново обзавеждане и др. Само в едно от изследваните жилища са измерени прекалено много вредни вещества, които биха могли да навредят на здравето. Оказва се, че то съвсем наскоро е било ремонтирано изцяло.
Рисковете при реновиране
Какво да се прави,  когато жилището трябва да се ремонтира? Какви са рисковете при подмяната на килима с нова подова настилка, какво трябва да се съблюдава, когато се поръчва новото кухненско обзавеждане? От секциите, боите за стените и подовете се отделят химични елементи, които стават част от въздуха в помещенията. Когато тяхната концентрация е по-висока, определено количество от субстанциите полепва по лигавицата, а някои дори навлизат дълбоко в дробовете.  Така може да се достигне до оплаквания, които просто са възникнали от нищото, а неразположението трае докато се намираме в даденото жилище. От това автоматично следва изводът, че хората – предимно децата и по-възрастните, които прекарват повечето време в дома, ще са най-засегнати от излъчваните от интериора вредни вещества.
Кашлица, главоболие, умора
Какви могат да бъдат причинителите на този род оплаквания? Дразненето от новите придобивки най-често води до главоболие, парене на очите, проблеми с дихателните пътища и предизвиква дори кашлица.  Оплаквания от рода на умора, понижена работоспособност и проблеми с концентрацията са типични симптоми при пребиваване в помещения, чийто въздух  съдържа  коктейл  от вредни вещества. Според мнението на специалистите, предизвикването на хронични заболявания или отравяне на организма чрез поемане на субстанции от лаковете, боите, лепилата и др. е невъзможно. Концентрацията на вредните вещества обикновено изчезва след определено време, обикновено до три, четири седмици. Тогава миризмите изчезват и по всяка вероятност не могат да бъдат открити вредни вещества във въздуха.  Но при използване на материали с недоказани екологични качества, отделянето на нежелателните вредни субстанции продължава.
Измерване или изпитване на материала
Случва се при производството на подовите покрития, боите или мебелите и дори на строителните елементи да се използват опасни вещества или комбинации от тях. Ако даденият продукт независимо от проветряването на помещенията дори след шест седмици след нанасянето му продължава да отделя неприятна миризма или предизвиква здравословни проблеми, трябва да се направят замервания на въздуха от съответните институти. При тези замервания може да се установи какви са вредните емисии и дори от кой предмет произхождат.  Например в Австрия с тази дейност се занимава Службата за околна среда. Ако при измерванията се установят количества по-големи от допустимите, се изземват проби, например малко парченце от мокета, които се изследват под лупа. За да се избегнат подобни разточителни разправии най-добре е още при покупката да се потърси информация за екологичния състав на настилката, боята или мебелите.  Тук обаче настъпва лека паника, защото съществуват различни знаци, с които се маркират определени екологични продукти и широката публика не винаги има представа какви точно характеристики се крият зад тези обозначения. Някои от европейските и други държави имат свой собствен знак.

Подови настилки, бои, мебели – за какво трябва да се внимава при покупка

Подови настилки
При текстилните подови настилки (мокетите) например може да има остатъци от средствата за борба с вредителите, които да се вдишат или да се поемат чрез кожата. Това води до болки в главата и гадене. В мокетите често се намират течни органични съединения, които дразнят дихателните пътища или очите.
От PVC-настилките могат да се изпаряват омекотителите, които да въздействат върху белите дробове. Друг проблем е свързан с лепилата, използвани за полагането на настилките.
Средствата за залепване могат да са съставени от елементи, които съдържат формалдехиди, дразнещи очите и дихателната система. В повечето случаи естествените материали са безвредни, стига да не се покриват с  лакове или бои, съдържащи вредни елементи. Паркетите от изцяло естествена дървесина могат да бъдат обработени с паркетин.  Съдържащият се в него терпентин е дразнител за лигавицата на очите и дихателните пътища.
Подовите покрития от плочки или камък са най-доброто решение от хигиенна гледна точка. В повечето случаи не се третират с препарати или химикали, поради което са безвредни.
Стените
Цветовете на стените внасят обща изразителност на обстановката. Безкрайното богатство на цветовата гама позволява постигането на приятни ефекти и настроения. Там фантазията може да се развихря неограничено. Но не винаги доброто за очите е добро и за организма. Някои от боите за стени съдържат разтворители, които са причина за гадене и умора, както и за проблеми с дихателните пътища. Боите за стена на водна основа са по-сигурни и са за предпочитане.
Тапетите могат да се използват без колебания.  Лепилата за тапети също не представляват проблем. Освен това те също предлагат възможност за интересни комбинации и игра на цветовете.
Мебели
Мебелите, изработени не изцяло от естествена  дървесина също могат да доведат до нежелани реакции, особено ако в  помещението има повече обзавеждане. От меката мебел, а също и от секциите от ПДЧ се отделят вещества като формалдехида, които предизвикват драскане в носа и гърлото или парене на очите и кашлица.  При производството на плоскостите се използват лепила за слепване на дървените частици.  В съответните лаборатории могат да се направят изпитвания и проверка на състава на плоскостите.
Това, че мебелите са изработели изцяло от естествено дърво не означава автоматично, че са безвредни. Понякога са третирани с натурални масла, които причиняват дискомфорт.
От тези няколко примера става ясно, че при избора на всеки елемент от интериора и материалите за боядисване трябва да се има предвид освен естетическата стойност на продуктите, но и тяхната екологична стойност. И,  макар че непрекъснато се разработват нови мерки и условия за безвредност на предметите от бита, все още може много да се направи в тази насока. Това включва дори изграждане на нашите навици за съблюдаване на определени критерии, които да помогнат в изграждането на здравословна жилищна среда и да предотвратят излишните дразнители за организма.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Много ми харесва статията ви.Много е интересна и полезна.Много често купувайки нова мебел, вие се успокояваме, че е нов и не полагаме нужните грижи както обикновено. Но всичко иска внимание и нужната поддръжка.Ако се лакира и се почиства с нужните кърпи, които не драскат повърхността.В крайна сметка затова е информацията, когато не знаем нещо се обаждаме питаме или директно в магазините при покупка се интересуваме за последващата им поддръжка.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД