Умереното намаляване на теглото повишава плодовитостта

Жени с наднормено тегло, които отслабнат дори малко, могат да увеличат шансовете си за забременяване, твърди проучване.
BBC News съобщава , че проучване, проведено в продължение на три месеца с 40 жени с наднормено тегло, които не овулирали, установило, че 5% намаляване на телесното тегло е свързано с 19% увеличение на кръвния поток към матката. Подобрената циркулация на кръвта може да отключи освобождаването на яйцеклетки от яйчниците и да помогне на ембриона да се закрепи в утробата.
Изследователите от Университета в Шефилд споменават, че са нужни повече проучвания, за да се установи как тези открития се пренасят и влияят върху процента на забременяванията.
Жените, участващи в проучването, повечето от които имали поликистичен овариален синдром (PCOS), били на възраст около 29 години и имали индекс за телесна маса почти 40, а специалистите препоръчват намаляването му до 35, за да се улесни зачеването и да се намалят рисковете за майката и бебето.
На жените били предписани лекарствата за отслабване “Орлистат” или “Метформин” и така те успели да намалят телесната си маса с 5% за 12 седмици. Предишно проучване на същите изследователи доказало, че умереното отслабване може да доведе до 30-40%  увеличаване на шансовете за възстановяване на овулацията при тези пациенти.
Това е първото проучване, което се занимава с ролята на кръвния поток при зачеването. Учените твърдят, че засиленият кръвен поток действа като “превключвател”, който отприщва работата на яйчниците. Нивото на мъжкия хормон тестостерон, открит във висока концентрация при пациенти с PCOS, спада при подобряване на циркулацията на кръвта, което може също  да увеличи шансовете на жената за естествено зачеване. Тези открития повдигат и въпроса за възможността лекарство, подобряващо циркулацията на кръвта, да помогне на жените при опити за забременяване.
Жените с PCOS, който е една от най-често срещаните причини за безплодие, са предразположени да напълняват заради самия синдром и се налага да полагат повече усилия, отколкото другите жени, за да отслабнат чрез диети и физически упражнения.
Целете се в умереното отслабване
Проф. Бил Леджер от Университета в Шефилд казва, че молбата към жените да отслабнат с 5-10% е “умерена цел”. Посланието към жените с PCOS е, че не е нужно да отслабнат с половината от телесното си тегло. Достатъчно е то да се намали с 5-10%.
Според д-р Дафни Раджасингам, говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология, откритията са интересни, но по-важното е дали подобрената кръвна циркулация води до успешно забременяване. Тя изтъква факта, че безплодието е един от проблемите, с които се сблъскват жените с наднормено тегло. Дори и да успеят да забременеят, рискът от усложнения при тях е много по-висок, а шансът да изкарат бременността до последните месеци е занижен. Поддържането на тегло, най-близко до идеалното за тялото, ще бъде ползотворно за всички аспекти на бременността.

Източник: BBC News

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД