Късното майчинство – шанс и рискове

Жени, които стават майки в края на тридесетте и началото на четиридесетте си години имат добро положение в обществото. Списъкът от известни личности, станали майки на тази възраст,  включва имена като Шери Блеър, Мадона, Ким Бейсинджър, Каролине фон Хановер, Бербел Шефер и много други. Всички те са родили на над 40 годишна възраст здрави бебета. Коментарите по този повод не престават, но намаляват, а в предупрежденията си гинеколозите стават все по -предпазливи поради добри причини – благодарение на модерните методи за превантивни мерки и възможностите за терапия повече от 90% от децата на „възрастните майки” се раждат напълно здрави.
Какво се разбира днес под понятието „рискова бременност”
След навършването на 35 години започва периодът, който се описва като рисков за бременност. И макар че в днешно време вече не е никакъв проблем  една жена да роди на възраст над 35 години, с увеличаването на възрастта на майката се повишава рискът  от смущение на хромозомите известно като синдрома на Даун. Болестта се дължи на тризомия на 21-вата хромозомна двойка. Болните имат в кариотипа си 47 вместо 46 хромозоми. Най-характерните признаци са умствено изоставане, нисък ръст, кръгла глава с плоско лице, монголоидни очи и кожна гънка във вътрешния ъгъл на окото, голям език, аномалии на зъбите, дефекти в ушните миди, къси пръсти, понижен мускулен тонус, повишена подвижност на ставите, вродени сърдечни пороци. Половината от децата умират до тригодишна възраст.
По тази причина гинеколозите са длъжни да обърнат внимание на всяка майка над 35 години за възможността от подобен риск. При една 40 годишна жена опасността от раждане на дете със синдрома на Даун е 1:100, което е почти двойно повече от риска при тридесетгодишните.
Независимо от съществуването на потенциални рискове, съвременната наука дава достатъчно възможности за точна и навременна диагноза и за предпазване от развитието на усложнения по време на бременност. Днес дори жената да забременее след 35 годишната възраст, това на практика не може да бъде съществен проблем, защото потенциалните рискове могат да бъдат преодолени.
От друга страна възрастните майки живеят по-здравословно, защото обръщат по- голямо внимание на начина на хранене, имат спортна активност и избягват алкохола и никотина. В повечето случаи те се намират на върха на възможностите и активността си. Те приемат значително по-сериозно профилактичните мерки и адекватното наблюдение на хода на бременността, отколкото младите майки. Мнозинството от възрастните майки вече са изградили кариерата си и са по-уравновесени и спокойни при преодоляването на ежедневните стресови ситуации. Повечето „късни” майки организират живота си значително по-добре, така че да отделят свободно време и спокойствие за изкарване на хармонична бременност. Освен това, такива майки имат по-силно чувство за отговорност както към себе си, така и към бебето.
Някои от основните рискове на късното майчинство:
Бременни на по-голяма възраст по-често страдат от повишено кръвно налягане. Съществува опасност от минимално кървене на плацентата, което води до риска от преждевременно раждане. Освен това детето може да се роди с по-малко тегло. За да не се навреди на плода, само в изключителни случаи кръвното налягане се сваля с помощта на медикаменти. Вместо тях се препоръчва намаляване на стреса, повече почивка и спокойствие.
Повишено ниво на кръвна захар обикновено се засича във втората половина от бременността и в повечето случай се регулира чрез съответна хранителна диета. Подценяването на проблемите с кръвната захар по време на бременността може да въздейства и на здравето на бебето – то е с по-високо тегло и може да се роди само с цезарово сечение.
Преклампсията – гестационна хипертония с протеинурия (белтък в урината), поява на отоци и смущения във функционирането на бъбреците е известна като „нарушена обмяна на веществата при късна бременност”. Не трябва да се вземат средства за изхвърляне на вода от организма, включително и чай от коприва.
Определяне на риска от синдрома на Даун
Определянето на наличието или  отсъствието на синдрома на Даун у детето се осъществява чрез измерване на цервико-торакалната извивка на плода. Тази процедура, наречена амниоцентеза, се провежда чрез въвеждане на игла в матката за по-точен анализ на състоянието на плода.
Амниоцентезата измерва количеството течност в района на задната част на шията на плода от 11-та до 13-та седмица. При деца с отклонение в развитието през първите 3 месеца се натрупва повече течност, отколкото при здравите деца. Това увеличава тилната област на болния плод. Съгласно опита, този метод на изследване не дава категорични резултати и освен това съществува реална опасност от предизвикване на аборт точно при майки в по-напреднала възраст.
Към рутинните прегледи на бременността спада ултразвуковото изследване. Със специално предназначен за целта ултразвук може да се измери течността с точност до милиметър. При провеждането му между 19-та и 22-та седмица може да се определи не само евентуалния синдром на Даун, но и други заболявания на плода, като например сърдечни, което е изключително важно. Наличието на сърдечни заболявания на плода е добре да се знае предварително, за да може да се окаже необходимата помощ веднага след раждането му.
Цената на ултразвуковото изследване в Англия например струва между 20 и 50 лири. У нас цените варират между 25 и 50 лева.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД